UMRO FIDEL KASTRO

Poslednji pravi svetski revolucionar preminuo u 90. godini!
Kubanski lider Fidel Kastro preminuo je u 90. godini, prenosi Bi-Bi-Si

Fidel Kastro je vladao Kubom gotovo pola veka, a 2008. svoja ovlašćenja preneo je bratu Raulu.

Bivši revolucionar, bio je glavni sekretar Komunističke partije, predsednik i premijer Kube.

Kastrovu smrt potvrdila je državna televizija, kao i brat Raul.

“Komadante” je izgubio bitku sa bolešću i godinama i njegova smrt predstavlja kraj jedne ere i odlazak jednog od najvećih, najpoznatijih i najkontroverznijih lidera sveta.

– Komandant kubanske revolucije preminuo je tokom noći u 10.29 časova  saopštio je njegov brat i predsednik Kube Raul Kastro. U Kubi će biti proglašena višednevna žalost.

Kastro, čovek koji je svrgnuo diktatorski režim Fulgensija Batiste i “vratio Kubu narodu”, obožavan je u većem delu zemlje koju je vodio skoro 50 godina, pre nego što je zbog bolesti prepustio predsedničko mesto brau 2008. godine. 

Na drugoj strani, Kastra deo stanovnika Kube, ali i mnogo veći deo zapadnog sveta, vidi kao diktatora i lidera koji je nemilosrdno gušio svaku opoziciju.

Kastro je 1953. godine zatvoren zbog suprotstavljanja Batisti, da bi nakoni izlaska iz zatvora zajedno sa Če Gevarom poveo narod Kube u revoluciju i dospeo na vlast posle trogodišnje gerilske bitke. 

Nakon što je položio zakletvu kao premijer Kube, ušao je u sukob sa SAD i 1962. godine je bio centralna figura događaja koji je nad planetom nadvio senku opasnosti od nuklearnog rata – dozvolio je da Sovjetski Savez odgovori Amerikancima na širenje naoružanja po Evropi i razmeste na Kubi balističke rakete sa nuklearnim bojevim glavama.

I pre nego što su američki špijunski avioni snimili rakete u okolini San Kristobala, Džon F. Kenedi je bio svestan na čijoj je strani Kuba. 

– Ja sam marksista i lenjinista, i biću to do kraja svog života – poručio je celom svetu 1961. godine.

Od tada traje američka blokada, koja je na neki način “zamrzla” Kubu u vremenu i Fidelovu zemlju načinilo jedinstvenom na svetu.

Jedinstven je bio i njen dugogodišnji lider, koji je uspeo da za pet decenija vladavine preživi nekoliko američkih atentata, kao i bezbroj “lažnih vesti” o smrti u godinama u kojima se borio sa bolešću. 

Fidel Kastro će ostati upamćen i po svojim višečasovnim govorima, a jedan od poslednjih je održao u aprilu, kada je i rekao da mu se bliži smrt.

– Uskoro ću napuniti 90 godina, što nisam ni sanjao. Uskoro ću biti kao svi drugi. Na svakoga dođe red – rekao je Kastro.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI