U Beogradu je odrzana svecana promocija najmladjih oficira Vojske Srbije.

U Beogradu je održana svečana promocija najmlađih oficira Vojske Srbije. U prve oficirske činove ove godine promovisano je 158 kadeta i kadetkinja Vojne akademije i 26 iz druge klase Medicinskog fakulteta VMA, dok je u čin potporučnika unapređen i jedan kadet iz Angole
Svečanosti je prisustvovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Na svečanosti su najboljima u rangu uručene sablje, dok us najuspešnijim kadetima Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane uručeni pištolji sa posvetom.

Najboljim kadetima Medicinskog fakulteta VMA dodeljeni su paradni bodeži. Pored svečanog defilea, održani su i naleti vazduhoplova Vojske Srbije.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas u Beogradu da nekome u susednim državama smeta ne samo što Srbija postoji već i što je mudro vodjena i napreduje iz dana u dan.

– Evo i danas ih pozivamo da razgovaramo i da se dogovorimo. Ne tražimo ništa njihovo, ali im ništa naše nećemo ni dati – rekao je Nikolć na promociji najmladje klase potporučnika Vojske Srbije.

Nikolić je rekao da Srbija želi uspeh i Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ali da će pomoći Republici Srpskoj da njeni gradjani žive u miru i bolje nego danas.

– Svet se menja na gore. Nekima nije dovoljno ono što im je dao Bog ili što su im ostavili preci, pa posežu za tuđim – rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, tom vatrom se igraju i na teritoriji Srbije oni koji bi da otmu ono što je naše.

– Tom vatrom se igraju i u komšiluku u kome nekome smeta ne samo što postojimo već što je Srbija mudro vođena i nareduje iz dana u dan – rekao je Nikolić.

On je na promociji najmladjih oficira Vojske Srbije u Beogradu istakao da će očuvanje i povećanje ugleda VS biti jedna od glavnih smernica ukupnih aktivnosti države.

– Budućnost ne smemo čekati, bez valjane pripreme za sve moguće okolnosti, pa i za one preteće po bezbednost građana. Zato Vojska Srbije ostaje snažan i odlučan garant zaštite nacionalnih ineteresa- rekao je Nikolić.

On je naglasio da će u uslovima kompleksnih bezbednosnih izazova današnjice VS održavati i unapredjivati operativne i funckionalne sposobnosti.

Prema njegovim rečima, to je neophodno kako bi VS bila spremna da oružanu silu kojom raspolaže usmeri na izvršavanje odredjenih misija i zadataka.

– Njeni pripadnici suprotstavaljaće se svim vrstama ugrožavanja bezbednosti i slobode naših građana – naglasio je predsednik Srbije.

On je rekao da razvoj modernizacije, opremanje i naoružanje VS spadaju u prioritetne aktivnosti koje traže puno mudrosti i što objektivniju percepciju budućnosti kako bi bile kvalitetno sprovedene.

Nikolić je naglasio i da se efikasna i profesionalna vojska izgrađuje i kroz interoperabilnost sa drugim armijama.

– Bliska saradnja naše zemlje sa svim državama sveta pruža priliku oficirama VS da na visokom profesionalnom nivou odmere snagu i uporede uvežbanost sa kolegama iz mnogobrojnih zemalja – rekao je predsednik Srbije.

Kako je naveo, angažovanje pripadnika VS u mirovnim misijama na mnogim kriznim žarištima u svetu svedoči o iskrenoj želji Srbije da doprinese naporima za dostizanje svetskog mira.

– Znamo da naš doprinos možda nema odlučujući značaj da mir u svetu zaista bude postignut, ali to nije nikada bio izgovor za neaktivnost. Naprotiv, nastavićemo da učestvujemo i izgradnji mira koliko god je u našoj moći – zaključio je Nikolić.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI