TRAMP TRAZIO HITAN SASTANAK SA PUTINOM

Predsednik SAD tražio susret u četiri oka s ruskim koegom sledeće nedelje da bi razgovarali o Severnoj Koreji, Siriji i Ukrajini. Kremlj mu poručio da od sastanka neće biti ništa ako na nevnom redu ne budu i Balkan i Srbija

Američki predsednik Donald Tramp traži od svojih saradnika da mu ugovore sastanak s ruskim liderom Vldimirom Putinom, i to sledeće nedelje na samitu Azijsko-pcifičke ekonomske saradnje (APEC) u Vijetnamu.Tramp želi da sa ruskim kolegom razgovara o Siriji, Severnoj Koreji i Ukrajini, međutim, Putin ne želi da pristane na sstanak ukoliko glavna tema ne bude Balkan i Srbija.

Pritisci neprihvatljivi

Kako ruski mediji navode, Tramp je insistirao na tome da se dvojica lidera sretnu u četiri oka.– Samit traje od 6. do 11. novembra i njemu će prisustvovati i Tramp i Putin. Njih dvojica će se svakako sresti, ali nije predviđen poseban sastanak. Zato je Tramp preko saradnika poslao poruku Kremlju da želi da nasamo priča s Putinom – objavili su mediji u Rusiji.Oni dodaju da je Tramp kao teme postavio Siriju, Severnu Koreju i Ukrajinu, međutim, Ptin želi da njih dvojica razgovaraju i o Balkanu, na prvom mestu o Srbiji.– Putin smatra da je krajnje neprihvatljiv pritisak SAD na Srbiju da se odluči između Rusije i EU, što je nedano američki zamenik državnog sekretara Brajan Hojt Ji poručio u Beogradu. Ruski predsednik misli da nije nemoguće da jedna zemlja ima prijateljske odnose i sa jednom i sa drugom stranom. Na kraju smatra da je Srbija suverena država koja sama može da odlučuje o svojoj budućnosti i da mešanje u njenu unutrašnju politiku nije prihvatljivo – navodi izvor blizak Kremlju za ruske medije. 

Nema uslovljavanja

Putin smatra da je krajnje neprihvatljiv pritisak SAD na Srbiju da se odluči između Rusije i EU
Izvor iz Kremlja
Prea njegovim rečima, ukoliko Amerikanci pristanu na ruske uslove, Putin će dati do znanja Trampu da se protivi prekrajanju granica na Balkanu, kao i daljem širenju NATO.

– Ruski predsednikće objasniti da je, nakon Crne Gore, dalje širenje NATO na Balkanu neprihvatljivo, što mu je rekao i prilikom njihovog prvog susreta u julu u Nemačkoj. Eventualni prijem Makedonije u NATO, o čemu se uveliko govori, za Rusiju je apsolutno neprihvatljiv. Takođe, kad je u pitanju BiH, Putin će insitirati na poštovanju Dejtonskog sporazuma, koji jasno definiše postojanje Republike Srpske – otkrio je izvor iz Kremlja.

Pomoć Rusije

I Putinov portparol Dmitrij Peskov potvrdio je da se pregovara o sastanku dva lidera na samitu APEC u Vijetnamu i da Rusija ima određene zahteve, ali nije otkrio koje.– U toku su razgovori o pripremi tog susreta. Kad je reč o međunarodnim pitanjima, teško da se može preceniti značaj bilo kakvog kontakta predsednika SAD i Rusije – rekao je Peskov.
Sam Tramp priznao je da je tražio sastanak s Putnom u Vijetnamu. On, međutim, nije pričao o uslovu, koji mu je Kremlj postavio, da se na dnevnom redu nađe i Balkan.

Hokejaš osnovao pokret u znak podrške Putinu

Kapiten američkog hokejaškog kluba Vašington Kapitals Aleks Ovečkin osnovao je društveni pokret u znak podrške ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. On je na društvenoj mreži Instagra formirao grupu “Putinov tim”, kako bi svima pokazao da je Rusija jaka i ujedinjena.
– Nisam pokrenuo grupu iz političkih razloga, već kao znak patriotizma prema Rusiji – naveo je Ovečkin.
Taj njegov potez u petak je pozdravio i Kremlj. Putinov portparol Dmitrij Peskov kazao je da je Ovečkin veoma poznat i uspešan Rus, za koga se zna da veoma ceni vrednosti ruskog predsednia.– Putin je veoma važan jer Rusi mogu da nam pomognu sa Severnom Korejom i Sirijom. Moramo da razgovaramo i o Ukrajini – rekao je predsednik SAD.On smatra da sa Putinom može da reši mnoge stvari.

Otpustiće Tilersona?

Donald Tramp je u petak naveo da nije siguran da li će šef diplomatije Reks Tilerson ostati na toj funkciji do kraja mandata, poručivši da samo on, kao šef Bele kuće, određuje spoljn politiku SAD.
– Jedino sam ja važan. Ja sam taj koji odlučuje o tome kakva će američka politika biti. Nisam baš srećan što neki zaposleni u Stejt departmentu ne podržavaju moju agendu – rekao je Tramp.– Proble Severne Koreje možemo zajedno da rešimo. Ako ne rešimo, neće biti baš dobro ni po Ruse. Kina nam takođe pomaže – objasnio je Tramp pre nego što je u petak krenuo na put od 12 dana po Aziji, u sklopu kojeg će posetiti Kinu, Japan, Južnu Koreju, Filipine i na kraju Vijetnam.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI