TRAMP otpustio sve Obamine ambasadore

Nedugo pošto je Donald Tramp položio zakletvu i postao četrdeset peti predsednik SAD, otpustio je sve ambasadore, ali nije objavio imena svih njihovih naslednika, piše Indipendent

Tramp je naredio da svi ambasadori u američkim predstavništvima u svetu napuste svoje funkcije već danas. Naravno, to su zvaničnici koje je imenovao bivši predsednik Barak Obama.

Tranzicijski tim je još 23. decembra najavio da “neće biti izuzetaka” te da će svi ambasadori morati da napuste svoje funkcije.

Inače, uobičajena je procedura da politički imenovani ambasadori podnesu ostavku nakon dolaska nove administracije, ali nije se često dešavalo da imenovanja njihovih naslednika ne budu objavljena

Više od 80 ambasadora širom sveta su morali da napuste svoje funkcije, a ovaj potez bi mogao i da oteža odnose SAD sa nekim zemljama, posebno sa onim koje imaju “osetljive” odnose sa Amerikom, navodi Indipendent.

To uključuje Nemačku, Veliku Britaniju, Kanadu, ali i ostale bitne saveznike. Također, ambasadori su smenjeni i u Kini, Japanu, Indiji te Saudijskoj Arabiji.

Proces izmene zvaničnika bi mogao potrajati, a do sada su najavljena samo neka od imenovanja. Tako je Niki Hajli zamenila Samantu Pauer na poziciji ambasadora UN.

Advokat David Fridman je postao ambasador u Izraelu, a dosadašnji guverner Ajove je imenovan na ambasadorsku poziciju u Kini.

Trampova prva žena Ivana navodno je izrazila želju da postane ambasador u Češkoj Republici. Predsednik te zemlje Milos Zeman je podržao ovakav predlog rekavši da “Amerika ne može da pošalje boljeg ambasadora u Prag.

Novi američki predsednik se tako našao na udaru američke javnosti odmah po preuzimanju funkcije, a osim ambasadorskih neimenovanja, zameraju mu i to što nije objavio imena političara koji će preuzeti funkcije u Nacionalnom veću za bezbednost SAD, ali i Ministarstvu odbrane.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI