TOMISLAV NIKOLIC POZVAO VUCICA NA HITAN SASTANAK U PREDSEDNISTVU

Hitan sastanak predsednika Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića počeo je oko 20.30 časova na Andrićevom vencu! Tema sastanka je odluka koju je doneo Savet za sprovođenje mira u BiH kojom se se vlast u Banjaluci poziva da odustane od referenduma o Danu Republike zakazanom za 25. septembar… Predsedniku i premijeru pridružili su se i šef diplomatije Ivica Dačić i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, a nešto kasnije stigla je i ministarka pravde Nela Kuburović…

Predsednik Vlade Aleksandar Vučić stigao je večeras oko 20. 25 sati u zgradu Generalnog sekretarijata predsednika Republike na Andrićevom vencu gde će održati sastanak sa predsednikom Tomislavom Nikolićem.

Nikolić je večeras Vučića pozvao na hitne konsultacije povodom odluke Saveta za sprovodenje mira u BiH da pozove vlasti u RS da ne održe referendum o Danu Republike.

Premijer Vučić poručio je juče da će vlast u Beogradu reagovati odgovorno i ozbiljno u slučaju da visoki predstavnik u BiH zatraži zabranu referenduma u Republici Srpskoj.

Predsednik i premijer razgovaraju u četiri oka, iza zatvorenih vrata, javlja reporter Tanjuga sa lica mesta. Sastanku ne prisustvuje nijedan ministar.

– Nema sumnje da ćemo želeti da čujemo stav svih srpskih predstavnika i da ću ih odmah pozvati u Beograd i zamoliti da se i s nama konsultuju ukoliko do takve odluke dođe – rekao je Vučić juče na konferenciji za novinare posle sastanka sa ambasadorima stranih zemalja u Srbiji.

Ambasadori Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira (PIC) u BiH pozvali su danas vlasti u RS da ne održe referendum o Danu Republike jer će to, kako tvrde, destabilizovati BiH.

U zajedničkoj izjavi, sa kojom se nije saglasila Rusija, stoji da je potvrđeno da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće te da entiteti moraju poštovati odluke institucija BiH.

Premijer Vučić poručio je juče da će vlast u Beogradu reagovati odgovorno i ozbiljno u slučaju da visoki predstavnik u BiH zatraži zabranu referenduma u Republici Srpskoj.

Ministri spoljnih i unutrašnjih poslova, Ivica Dačić i Nebojša Stefanović, pridružili su se večeras predsedniku i premijeru Srbije, Tomislavu Nikoliću i Aleksandru Vučiću, na konsultacijama, posle stava Saveta za implementaciju mira da pozove vlasti u RS da ne održe referendum o Danu Republike.

Dačić je u Predsedništvo Srbije stigao desetak minusta posle 21.00 sati, a odmah za njim i Stefanović, javio je reporter Tanjuga sa lica mesta.

Konsultacije državnog vrha Srbije u zgradi Predsedništva traju duže od sat vremena, a na sastanak je stigla i ministarka pravde Nela Kuburović.

Predsednik i premijer pre toga su razgovarali u četiri oka, iza zatvorenih vrata. Naime, nije bilo uobičajenog u redovnim prilikama snimanja početka sastanka.

Predsednik i premijer Srbije, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić sastaće se u četvrtak s liderima Srba u BiH i RS, kako bi razmotrili stav Saveta za impelemntaciju mira u BiH protiv referenduma u Srpskoj, situaciju uopšte, te o daljim koracima.

To je jedan od zakjljučaka večerašnjih konsultacija u Predsedništvu Srbije, koji je novinarima večeraš preneo ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI