TOMISLAV NIKOLIC: Politika Srbije nije licemerna i mi zelimo dobre odnose sa Hrvatskom, a BiH zelimo svu srecu

Politika Srbije nije licemerna i mi želimo dobre odnose sa Hrvatskom, a BiH želimo svu sreću, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji, međutim, smatra da ta država ni nakon 21 godinu od Dejtonskog sorazuma nije uspela da postane država, ali da Srbija ništa neće učiniti da je destabilizuje

Istakao je da Srbija nije u stanju ni da stabilizuje BiH, već to, kaže, moraju da učine narodi koji u njoj žive.

– Bosna i Hercegovina je država, Hrvatska je država, Srbija je država i gradim svoju politiku na tome da poštujem članice UN i očekujem da članice UN poštuju nas. I kao što poštujem tuđe granice, očekujem, sa pravom, da svako poštuje granice Srbije, one u kojima je Srbija članica UN – rekao je Nikolić za Sputnik.

Osvrnuvši se na depešu sa koje su SAD nedavno skinule oznaku tajnosti o prepisci tadašnjeg američkog ambasadora u SFRJ Vorena Cimermana sa svojim nadležnima, što je onovo pokrenulo pitanje ima li osnova za verovanje da su se bivši hrvatski i srpski predsednici Franjo Tuđman i Slobodan Milošević, dogovarali o podeli Bosne i Hercegovine, Nikolić kaže da Milošević nikome nije govrio o pregovorima koje je vodio sa hrvatskim predsednikom i Alijom Izetbegovićem.

Iz depeša se može videti da je bilo razgovora o tome, kao i da je inicijator te ideje bio pokojni hrvatski predsednik Franjo Tuđman.

Nejasno je, međutim, ostalo kako je na ideju o podeli BiH na srpski i hrvatski deo, uz teritoriju na kojoj bi bosanski muslimani napravili svoju nezavisnu državu, gledao pokojni srpski predsednik Slobodan Milošević.

– Slobodan Milošević nikoga nije upoznao sa svojim razgovorima sa Izetbegovićem i Tuđmanom i bilo je loše što je sam vodio tu politiku. Ali sećam se da se u to vreme govorilo o nekakvim mapama podele BiH crtanim na salvetama. Dakle, možda je to moguće, ako to potvrđuju pronađeni dokumenti koje je slao ambasador SAD. Onda je to najverovatnije tačno – kaže predsednik Nikolić.

U ono vreme, govoriti o podeli BiH bilo bi ravno izdaji, objašnjava Nikolić, dok bi mnogi danas rekli da je to bila dobra ideja.

– Ali vi reagujete u jednom momentu, naknadna pamet nikada nije pomagala – kazao je Nikkolić i dodao:” Neću da se vraćam na to”.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI