TERORIZAM U SPANIJI NE PRESTAJE

Automobil uleteo među pešake u špansom letovalištu Kambrilsu, nekoliko sati posle terorističkog napada u Barseloni. Među povređenima je jedna državljanka Srbije. Policija je saopštila da je i četvrta osoba uhapšena u vezi sa terorističkim napaom u Barseloni
 

21.10  – Španska policija traga za još četiri osumnjičena lica koja povezuje sa napadima u Barseloni i Kambrilsu, prenosi La Vangvardija.

Četiri osumnjičena imaju 17, 18, 22 i 24 godina i marokanskog su porekla, obavestila je La Vangardija pozivajući se na policijske podatke dobijene od izvora u istrazi.

19.05 –  Katalonska policijapotvrdila je da je vozač kombija, koji je u centru Barselone uleteo među ljude i ubio 13 osoba, bio je jedan od petoro terorista koje je policija usmrtila u primorskom gradu Kambrilsu, prenosi Rojters.

16.54 – Sumnja se da je tinejdžer Musa Ukabir vozač kombija koji se zaleteo u pešake u Barseloni. Broj žrtava u napadima u Španiji porastao na 14. Osumnjičeni planirali još veći napad, vozač kombija možda ubijen u Kambrisu, saopštila je španska policija.

15:26 – Španska policija je saopštila da su uhapšena tri Marokanca i jedan Španac u vezi sa terorističkim napadima u Barseloni i kambrilsu, u kojima je poginulo 14 ljudi, a više od 130 je povređeno.  Policija je dodala da nijedan od četvorice uhapšenih nema terorisrtičku prošlost.

Bruno je bio kompjuterski ekspert. O je jedna od 14 žrtvara stravičnog napada, kada je kombi uleteo u ulicu La Ramlba u Barseloni i pokosio pešakPrema trenutnim saznanjima Ministarstva spoljnih poslova i Ambasade Republike Srbije u Madridu, u terorističkom napadu koji se juče dogodio u Barseloni, jedna državljanka Republike Srbije je zadobila povrede u vidu posekotina i nakon pružene edicinske pomoći puštena je iz bolnice, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Predstavnici jednog broja turističkih agencija iz Republike Srbije obavestili su Ambasadu da su srpski turisti koji su u organizaciji tih agencija u toku jučerašnjeg dana bili u poseti Barseloni bezbedniAmbasada Srbije u Madridu je u direktnom kntaktu sa nadležnim organima Kraljevine Španije i očekuje zvaničnu informaciju da li među nastradalima ima još državljana Republike Srbije. Ministarstvo unutrašnjih poslova Kraljevine Španije nastavlja sa identifikacijom žrtava jučerašnjeg terorističkog napada, a Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Španije je obavestilo Ambasadu Srbije u Madridu da je upostavljen koordinacioni mehanizam sa ostalim španskim službama, kako bi se stranim ambasadama što hitnije dostavili svi relevantni podaci o nastradalima.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije savetuje svim državljanima Republike Srbije koji trenutno borave u Španiji da se pridržavaju uputstava nadležnih španskih policijskih organa i turoperatera, kao i da redovno prate informacije u sredstvima javnog informisanja. Preporučuje se oprez na javnim mestima, ao što su centralni gradski trgovi, turističke atrakcije, tržni centri, u blizini vladinih ustanova, vojnih objekata, policijskih stanica i u sredstavima javnog prevoza.
– Veći deo grupe zadržao je most koji se podigao da prođu jedrilice. Oko sedam, osam turista iz naše zemlje je prešlo most i u vreme incidenta nalazili su se na početku ulice Las Ramblas, dok se incident dešavao na drugom kraju ulice – kažu u agenciji Rapsodi travel preko kje je grupa turista iz Srbije otišla u Španiju.
Kako kažu, srpski turisti su videli samo stampedo ljudi koji se spušta niz ulicu, ali nisu znali u prvom momentu o čemu se radi Musa je glavni osumnjičeni za napad u Barseloni. Ranije je u Ripolu uhapšen njegov mlađi brat Dris Oukabir, koji je potvrdio da su mu dokumenta ukradena i da je njima iznajmljen kombi smrti. Jedan od osumnjičenih za kojim se traga, je visok oko 170 centimetara i nosio je belu majicu sa plavim prugama. Moguće je da je za bekstvo korišćen i drugi kombi, beli “fijatov”.

 

 

POGLEDAJTE momenat napada:

U obačunu sa policijom, ubijeno je pet napadača, od kojih su neki nosili prsluke sa eksplozivom.Plicija navodi da ‘radi na hipotezi da su teroristi ubijeni u Kambrilsu povezani sa onim što se dogodilo u Barseloni’. AFP prenosi da je napad izvršen automobilom marke “audi A3”. Situacija u Kambrilsu, popularnom letovalištu, je sada pod kontrolom, ističe policija.Na snimku koji je objavio RTVE čuje se glas nepoznatog muškarca kako viče “K…sinovi, imali su pojaseve s eksplozivom”. Kambrils je primorski gradić sa oko 33.000 stanovnika. Nalazi se u severoitočnoj pokrajini Kataloniji, 100 kilometara južno od Barselone, i popularno je letovalište
Policija navodi da radi na pretpostavci da su teroristi ubijeni u Kambrilsu povezani sa onim što se dogodilo u Barseloni.
Takođe se sve dovodi u vezu i sa eksplozijom koja se u sredu uveče dogodila u jednoj kući u Alkanaru, oko 200 kilometara južno od Barselone, u kojj je najmanje jedna osoba poginula.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI