TEODORA VIKTOROVIC OSUDJENA NA 30 GODINA ZA UBISTVO MAJKE I BAKE

Viši sud u Beogradu danas je izreao presudu glumici Teodori Viktorović (40) okrivljenoj za dvostuko ubistvo.Njoj je izrečena kazna od 30 godina zatvora za ubistvo majke i bake
 

Na sudu je svojevremeno rečeno da je bila i “bitno smanjene uračunljivosti”.

Podsetimo, u dva navrata rađeno je psihološko i psihijatrijsko veštačenje Teodore Viktorović, optužene da je u martu 2015. posle svađe, satarom ubila majku Ljiljanu (61) i bab Ivanku (90), u porodičnom stanu na Vračaru. U trenutku kada se ubistvo dogodilo, u stanu je bila i Teodorina šestomesečna erka, dok je četvorogodišnjeg sina Petra nešto ranije otac odveo u obdanište.
On je pozvao policiju i Hitnu pomoć koja je Teodoru odvezla na VMA, gde je utvrđeno da u krvi ima 3,6 promila alkohola, ali i veću količinu psihoaktivnih supstanci – lekova za smirenje.

Kako se veštačenja nisu podudarila, sud je naložio superveštačenje, koje je i konačno. U nalazu koji je na 22 strane, kaže se da su kod Teodore uočeni “poremećaj ličnosti” i “emotivna nestabilnost”. U vreme izvršenja krivičnog dela, optužena je bila u posebnom afektivnom stanju, pod dejstvom ljutnj i besa, aktuelno generisanih konfliktom, neposredno pre samog delikta – pročitano je svojevremeno u sudnici.
– Lečena je zbog depresivnog poremećaja i zavisnosti od alkohola. Sve to je imalo uticaja na njeno psihičko stanje i ponašanje. Njena sposobnost hvatanja dela i mogućnost upravljanja sopstvenim postupcima, a posebno odmeravanja razloga za prihvatanje posledica dela, bili su bitno smanjeni.

Zbog Teodorine zavisnosti od alkohola i drugih psihoaktivnih supstanci, što se dovodi u uzročno-posledičnu vezu sa dvostrukim ubistvom koje je počinila, veštaci predlažu da se glumici izrekne mera bezbednosti lečenje od alkoholizma.
Podsetimo, Teodora Viktorović se tereti a teško ubistvo za koje je zaprećena kazna od 10 do 40 godina zatvora. Tužilaštvo smatra da je dvostruko ubistvo izvršila sa umišljajem, odbrana pak kaže da toga nije bila svesna. Superveštaci su zahtevali da joj se izrekne bezbednosna mera.
Prema zakonu, mera bezbednosti se određuje ako je učiniocu krivičnog dela “izrečena kazna, uslovna osuda, sudska opomena ili je oslobođen krivice”. Vreme provedeno u bezbednosnoj ustanovi uračunava se u zatvorsku kaznu.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI