SVEDSKA UKIDA PAPIRNI NOVAC

Švedka je već prva u svetu po tome što sve više izbacuje keš iz upotebe. Sada imaju i datum – 2023. godine Šveđani će biti društvo bez gotovine
 

Za pet godina, pokazuje studija, prodavnice verovatno neće ni hteti da prihvate keš u toj zemlji.Studiju je radio državni institut za tehnologiju KTH i u saradnji sa državnom ekonomskom školom. Dvojica vodećih istraživača tvrde da će Švedska postati prvo društvo bez keša na svetu 24. marta 2023. godine. 

Ipak, ima i onih koji upozoravaju da koliko god prodavnice planiraju da pređu potpuno na bezgotovinska plaćanja, potrošači su ipak ti koji su glavni pokretači ove promene. – Trenutno, 97 odsto trgovaca prihvata gotovinu, ali samo 18 odsto plaćanja vrši se u gotovini, tako da su potrošači pokretačka snaga – izjavio je Niklas Arvidson.

ao već postoje i kampanje od strane banaka i sindikata koji podstiču potrošače da se oslobode keša. mo mala zemlja koja je dugo vremena imala stabilnu demokratiju. Za nas nije problem da je novac vidljiv samo na internet stranici, verujemo – objasnio jedan od zagovornika novog sistema. Uprkos dosadašnjem napretku, i dalje postoje one grupe koji sumnjaju. Arvdison tvrdi da je reč uglavnom o starijim ljudima, osobama sa invaliditetom, imigrantima i malim preduzećima. Ironično, Švedska je postala i prva evropska nacija koja je počela da štampa novčanice.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI