SVADJA U SKUPSTINI: SUKOBILI SE SPS I LDP

Cedomir Jovanović je rekao da Srbija više ne može da balansira u spoljnoj politici između EU i Rusije, i da mora da se jasno opredeli

 

Lider Liberalnodemokratske partije Čedomir Jovanović kritikovao je ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića zbog načina na koji obavlja funkciju šefa diplomatije.

Jovanović je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je potreban šef diplomatije koji će građanima objasniti šta se dešava u svetu, a ne onaj “koji vodi spoljnu poltiku baveći se građanima zemlje kojoj pripada”.

Dačić je problem za Vučića, a Srbija će imati još više problema ako se ispostavi da je Dačić povremeni Vučićev megafon – rekao je predsednik LDP.

Stavove lidera LDP o Dačiću odbacio je šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS) Đorđe Milićević rekavši da je to poltički marketing i posledica želje za prikupljanjem jeftnih političkih poena.

Jovanović je ponovio da Srbija više ne može da balansira u spoljnoj poltici između EU i Rusije i da mora da se jasno opredeli.

– Stalno balansiramo i stalno smo na brisanom prostoru i to je cena koju plaćamo za svoju navodnu neutralnost. Kada definišite svoju poziciju, onda se zna šta može od vas da se očekuje – rekao je on.

Po rečima Jovanovića, ako vlast Srbije misli da može da bude “i na jednoj i na drugoj strani”, “završićemo bez razumevanja i jedne i druge”.

On je rekao da Srbija, bez ikakvih emocija, treba da formuliše jasnu spoljnu politiku, zasnovanu na proklamovanoj politici evropskih integracija koja će se i sprovoditi.

Jovanović je rekao i da je interes Rusije da Srbija ostane “otvorena rana” u ovom delu Evrope, i da iz sopstvenih razloga, jer je velika sila, povremeno pomaže Srbiju.

– Baš briga Putina i za referendum u Republici Srpskoj, i za Trepču u Kosovskoj Mitrovici…njegov interes je da Srbija ostane otvorena rana u ovom delu Evrope – rekao je on.

Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević, odgovarajući Jovanoviću, rekao je da Vlada Srbije sprovodi odgovornu spoljnu poltiku.

– Srbija želi da postne članica EU, ali neće da kvari odnose s Rusijom – rekao je Milićević, dodavši da Beograd neće kvariti odnose ni sa drugim tradicionalnim prijateljima, poput Kine.

Potpredsednik SPS Branko Ružić rekao je da je groteskno kada, kako kaže, stranka u nestajanju poput LDP-a deli moralne pridike i kritike SPS-u i ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću.

Ružić u pisanoj izjavi medijima poručuje da je, zahvaljujući odgovornoj politici Vlade Srbije, premijera Aleksandra Vučića i ministra spoljnih poslova Dačića, evropska budućnost Srbije zagarantovana, kao što je zagarantovano i očuvanje naših državnih i nacionalnih interesa.

– Upravo je SPS u koaliciji sa SNS dao glavni impuls procesu evropskih integracija koji je zacementiran strateškim, odgovornim i državničkim odlukama koje smo donosili, dok su bivše perjanice DOS-a to bezuspešno pokušavale skoro deceniju – naveo je Ružić.

Prema njegovim rečima, upodobljavanje spoljne i bezbednosne politike Srbije sa politikom EU je proces, a ne gotovo rešenje i u tom procesu Srbija neće napraviti nijednu grešku.

Mali političari se od onih velikih razlikuju po tome što ne razumeju širi kontekst međunarodnih odnosa, ne razumeju šta predstavlja dignitet sopstvene države i po tome što promovišu političke stavove u skladu sa kvantitetom žetona koje dobiju zarad nečijih tuđih interesa, a u korist svojih sitnosopstveničkih – kaže Ružić.

Dodaje da, dok Srbija radi u interesu svojih građanki i građana, ovakve nesuvisle kritike patuljastih stranaka imaće snagu ujeda običnog komarca.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI