SUVA REKA: MARKO DJURIC: Situacija na Kosovu i Metohiji je ZAPALJIVA!

DJURIC: Situacija na Kosovu i Metohiji – ZAPALJIVA!

Izliv ekstremizma u Mušuištu govori i o tome koliko je naša južna pokrajina daleko od izgradnje multietničkog demokratskog društva, naveo je Ðurić

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je da današnji izliv ekstremizma i neprikrivene mržnje prema srpskom narodu u Mušutištu, svedoči koliko je bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji zapaljiva ocenjujući da su brojni pripadnici albanske političke elite najglasniji ideolozi mržnje i ekstremizma na Kosovu i Metohiji.

Izliv ekstremizma u Mušuištu govori i o tome koliko je naša južna pokrajina daleko od izgradnje multietničkog demokratskog društva, naveo je Ðurić u saopštenju i poručio da će “Srbi danas u Mušutištu, bez obzira na “dobrodošlicu” koja im je priređena, biti na liturgiji, jer se naš narod Bogu molio i u težim vremenima, ne zazirući ni od većih opasnosti”.

– Pre nekoliko dana smo, nakon što su albanski ekstremisti postavili bilbord koji je bio javni poziv na današnje izlivanje mržnje prema Srbima, upozorili šta se sprema, i da su nadležni organi pravovremeno reagovali danas ne bismo bili svedoci scena koje podsećaju na one iz martovskog pogroma 2004. godine – ukazao je Ðurić u saopštenju.

On je istakao da oni koji predlažu da Savet bezbednosti UN prestane da se na tromesečnom nivou bavi analizom stanja na Kosovu i Metohiji treba da daju odgovor na pitanje da li je ovo navodna normalizacija na kojoj oni zasnivaju svoj predlog.

– Srbija ne vidi ništa normalno u masovnoj manifestaciji mržnje prema Srbima, koji žele samo da se, iz verskih i komemorativnih razloga, okupe na zgarištima svojih kuća i razvalini svoje crkve. Ako se Srbima ne dozvoljava čak ni to, o kakvoj perspektivi srpsko-albanskih odnosa danas možemo da razgovaramo – upitao je Ðurić.

On je poručio i da bi Priština trebalo da zna da se mržnja ne može izlečiti suzavcem i pendrecima, već pozitivnim primerima, porukama pomirenja i kažnjavanjem podstrekača mržnje i etnički motivisanog nasilja, ali smatra da to nije realno očekivati, jer “brojni pripadnici albanske političke elite su najglasniji ideolozi mržnje i ekstremizma na Kosovu i Metohiji”.

Albanci iz Mušutišta sukobili su se jutros sa policijom kada su blokirali put koji vodi prema ovom selu, a kojim je trebalo da prođu proterani i raseljeni Srbi.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI