SUTANOVAC KANDIDAT ZA GRADONACELNIKA

Dragan Šutanovac odlučio da, posle razlaza sa Sašom Jankovićem, bude kandidat demokrata na predstojećim izborima u Beogradu. Analitičari mu predviđaju loš rezultat
 

Ako postoji gori…
Posle gubitka izbora Šutanovac će biti odstranjen iz DS, a na njegovo mesto doći će neko još gori. Ako takav postoji
Nebojša Krstić, markeinški stručnjakPredsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac definitivno je odlučio da na predstojećim lokalnim izborima bude kandidat DS za gradonačelnika Beograda.Ovakvu odluku Šutanovac je doneo posle konsultacija s najužim partijskim rukovodstvom. Iz DS poručuju da posle razlaza sa Sašom Jankovićem i njegovom strankom oni moraju da imaju “prpoznatljivog kandidata”. Stručna javnost, međutim, ubeđena je da je ovom kandidaturom Šutanovac sebi potpisao “političku smrtnu presudu” i da će neminovno doživeti težak poraz.

13 MESECI JE PROŠLO OTKAKO JE ŠUTANOVAC POSTAO LIDER DS

Sam Šutanovac nije juče želeo da za Informer govori o svojoj kandidaturi. On je, ipak, u izjavi koju je objavila DS posredno potvrdio da ulazi u izbornu trku.

– U ovom treutku mogu da vam kažem samo da ćemo imati sopstvenog kandidata. Organi stranke će u narednom periodu odlučivati, a onda ćemo imati i zvaničnog kandidata. Program za izbore u Beogradu spremali smo šest meseci i imamo još vremena da ga doradimo. Mi ćemo izaći sa najboljom listom, najboljim kandidatom i najboljim programom. Ne mislim d smo odlukom da DS ima svog kandidata zatvorili vrata za saradnju sa drugim potencijalnim partnerima. Mi smo odlučni u želji da se smeni loša vlast i ne želimo da učestvujemo u kalkulacijama o kandidatima, o listama, o kolonama – rekao je Šutanovac.

Ne bavimo seopozicijom ni njihovim kandidatima. Išao jedan ili više njih, svejedno nam je. Sigurni smo da većina građana poštuje sve što se prethodne četiri gdine radilo u Beogradu.Naš izvor iz vrha DS kaže da je Šutanovčeva kandidatura “gotova stvar” i da je na takav ishod uticalo nekoliko važnih faktora.– Pre svega, DS je na predsedničkim izborima podržao Sašu Jankovića i bilo bi porazno za stranku koja teži da bude stožer opozicije da i drue izbore zaredom nema svog kandidata. Naročito jer je Janković izigrao toliko poverenje i čitvu logistiku naše partije, koja mu je tada stavljena na raspolaganje. Konačno, kada smo videli kakvu šaku jada od svega 500 ljudi je prošle neelje skupio na Trgu republike, postalo je jasno da od njega nema ništa – prenosi Informerov sagovornik, inače član Glavnog odbora DS.

Siguran poraz, ali logičan potez

Vladimir Pejć iz “Faktor plusa” smatra da Dragan Šutanovac i njegova lista svakako nema šansu da pobedi na izborima, ali da njegova kandidatura ipak može pomoći DS.
– Mislim da e, ako već nema zajedničkog kandidata opozicije, Šutanovčeva kandidatura logično rešenje. DS se već opekla na beogradskim izborima i sada je trenutak da pozicionira svog kandidata, i to predsednika stranke – objašnjava Pejić

Na drugoj strani, politički analitčari i stručnjaci tvrde da ovom odlukom Šutanovac sebi krči put ka “političkom samoubistvu”. Tako marketinški stručnjak Nebojša Krstić predviđa Šutanovcu težak izborni poraz.– U medijima su se proteklih dana čule dve informacije: prva da će kandidat DS biti Šutanovac, i druga da će DS imati najboljeg kandidata. Ove dve vesti su kontradiktorne, međusobn se potiru i ne znam koja je tačna. U svakom slučaju, rezultat će biti isti kao i u slučaju Đilasa i Pajtića. Posle gubitka izbora Šutanovac će biti odstranjen iz stranke, a na njegovo mesto doći će neko još gori. Ako neko takav uopšte postoji – napominje Krstić.

Bojan Klačar iz “Cesida”smatra da je situacija još neizvesna, ali da se DS svakako postepeno istura u prvi plan kada je reč o beogradskim izborima.– Izvesno je da je DS krenuo sa pripremama za izbore i da u tom pravcu žele da se nametnu kao važan akter. Ko god da bude kandidat DS, on ima dva važna izazova pred sobom, koja mora da reši kako bi napravio dobar rezultat. Prvo, da učvrsti svoje biračko telo, koje se delom prelilo na Jankovića, a drugo, da se nametne kao kandidat koja ima program i sopstvenu iniijativu – zaključuje Klačar.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI