SUNKA HAKER IZ SRBIJE POKUSAO OROBITI BANKU U DABLINU

Drzavljanin Srbije pod nadimkom Sunka ,  hakirao je prošle nedelje interni web sistem banke u Dablinu (Irska). O kojoj se banci radi, na njihovu molbu iz bezbednosnih razloga i zastite klijenata necemo objaviti.

Virus koji je korišćen u napadu na banku otkriven od bezbednosnih stručnjaka tek satima nakon što je ušao u sistem. Imao je pristup podacima svih klijenata banke, kao i stanje njihovih računa. Zabelezen je ulaz u bazu transakcijskih zaštitnih PINova. Na taj način je mogao da obavi transakcije. Ubrzo nakon napada otkrivena je putanja IP adresa koju je dobro dobro maskirao pa ce na taj nacin tesko biti lociran tvrdi nas sagovirnik.

“Došlo je do bezbednosnih propusta na serveru koji nam nisu odmah bili vidljivi. Imali smo sreće što smo na vreme reagovali, inače je haker mogao da izmeni sve podatke o klijentima, stanjima njihovih računa i slično. To bi dovelo do potpunog kolapsa i banka bi imala ozbiljnih problema.”, rekao nam je jedan od stručnjaka. Za sada nije poznatu da li je uspeo da skine deo ili kompletnu bazu podataka klijenata banke i njihovih platnih kartica. Neki strucnjaci sumnjaju se da je namerno hteo da bude otkriven da bi skrenuo paznju od prave namere a to je da postavi klon function sistem koji bi radio paralelno sa pravim sistemom banke ali u pazadini.  Na taj nacin mogao bi vrsiti transakcije u manjim iznosima bez upotrebe pristupnih sifri i to sa velike udaljenosti gde bi prakticno bio neuhvatljiv. Inace ovaj novi netod upada u bankarski sistem otkriven je krajem proslog meseca u jednoj banci u Londonu tek 4 meseca nakon sto je upad izvrsen. Koliko je novca tada nestalo banka ne zeli da otkriva.

Za sada se jos ne zna njegov puni indetitet.  Zna se samo da mu je kodno ime  Sunka i da je po nekim indicijama iz chat prepiske odrastao u Srbiji, tacnije na Novom Beogradu. Inace je poznat u krugovima DarkWeb-a i već je jednom bio prijavljen zbog sličnih radnji, ali tada se radilo o napadu na web sajt poznatog internet giganta Ebay sa kojima je imao nesuglasice.

Policija u Dablinu intezivno radi na ovom slucaju.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI