SUDSKI IZVRSITELJ : STA NESME DA ZAPLENI

Izvršitelji su otkrili pojedince koji se pojavljuju na svim licitacijama zaplenjenih stvari, pa kupuju televizore, računare i belu tehniku po upola nižoj ceni, a potom te proizvode preprodaju.

Pored ovih “krupnijih” artikala, neretko su na aukcijama venčanice, gobleni i domaće životinje!

Kupci zaplenjene robe mogu biti svi građani, osim onih kojima je to zakonom zabranjeno, a najčešće ih se dokopaju dobro organizovane grupe, koje su od ovoga napravile odličan biznis.

– Na javnim prodajama ima svega, od od podmetanja kupaca od strane dužnika, kako bi vlasnik zadržao svoje stvari, do toga da poverioci podmeću svoje ljude da podignu cenu. Ima pojedinaca koji se pojavljuju na svim licitacijama i koji su od kupovine i preprodaje polovnih stvari napravili biznis – objasnio je izvor za nas portal, privatni izvršitelj iz Novog Sada.

Foto: Marko Todorović

On je objasnio, da kada izvršitelj nema šta da popiše, on na spisak stavi i goblen, pa čak i neispravne tehničke uređaje koje pojedinci kupuju radi delova.

– Najbolje se prodaju automobili čija cena kada ima dosta kupaca, dostiže realnu tržišnu vrednost, Kada se ljudi zagreju, nekada se i nadmaši realna tržišna cena – naglašava ovaj izvršitelj.

Na prvoj prodaji je, prema njegovim rečima, 70 odsto od realne vrednosti početna cena, na drugoj 50, a neretko nakon više licitacija dostiže i mizernih 30 odsto.

Foto: Marko Todorović

Cena zavisi od starosti i stanja u kome se nalaze, ali i broja zainteresovanih kupaca koji se pojave na aukciji.

– Prvo se uzimaju stvari veće vrednosti koje se mogu prodati. Prodaja se vrši u kancelariji izvršitelja, s tim što potencijalni kupci imaju priliku da prethodno razgledaju sve – ispričala je za Kurir Svetlana Manić, zamenik predsednika Komore izvršitelja.

Neretko se, prema njenim rečima, prodaje zemljište, krave, svinje, i ostale domaće životinje.

OVE STVARI NE SMEJU DA SE ZAPLENE:

– Kućni ljubimci,

– Odeća, obuća i drugi lični predmeti,

– Posteljina,

– Posuđe,

– Šporet, frižider, peć za grejanje,

– Hrana i ogrev neophodni dužniku za tri meseca,

– Gotov novac neophodan dužniku za život do naredne uplate,

– Ordenje i medalje,

– Ratne spomenice i druga odlikovanja i priznanja,

– Pisma, rukopisi i drugi lični spisi,

– Porodične fotografije,

– Pomagala koja su dužniku sa invaliditetom neophodna za život,

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI