Strasni pritisci sa svih strana – premijera ruse I AMERIKANCI I RUSI I NJEGOVI IZ SNS!

SAD i EU stoje iza lažnih afera i ultimatuma, a Moskva dalju saradnju uslovljava odlaskom naših vojnika u Siriju i imunitetom za svoje humanitarce u bazi u Nišu… Istovremeno, funkcioneri SNS plaćaju najcrnje Vučićeve neprijatelje

Premijer Aleksandar Vučić je gotov! Nema mu spasa! Više se uopšte i ne postavlja pitanje da li će, već samo kako će i koliko brzo biti suočen sa totalnim medijsko-političkim haosom u zemlji.

Ovo jeste jedini mogući zaključak posle otkrića da protiv Vlade Srbije direktno rade SAD i EU, ali da ozbiljni pritisci u poslednje vreme dolaze i iz zvanične Moskve, koja nam je doskora davala bezrezervnu i neupitnu podršku.

Kada se na to doda i činjenica da premijeru o glavi direktno rade i pojedini visoki funkcioneri SNS koji finansiraju i pomažu najcrnje Vučićeve neprijatelje, jasno je da konstatacija sa početka ovog teksta nije preterana.

Rok je Nova godina

Kako saznajemo, ultimatum EU i SAD kojim se traži da se Srbija odmah odrekne kompletne imovine “Telekoma” na Kosovu i Metohiji samo je jedan od više sličnih ucena.

Vučiću i drugim ljudima iz vrha vlasti je na više važnih zapadnih adresa rečeno da se od Srbije očekuje da najkasnije do Nove godine mora da reši i pitanje energetike na Kosovu. Prevedeno, to znači da u naredna tri meseca, ako želimo nastavak EU integracija, moramo da se odreknemo i kombinata “Trepča” i akumulacionog jezera “Gazivode”, ali i svih ostalih kapaciteta i objekata EPS u južnoj pokrajini. A to je imovina vredna milijarde evra! – prenosi jedan od naših sagovornika.

Prema njegovim rečima, pored ovoga od Srbije se očekuje i da bude maksimalno kooperativna kada su u pitanju “blokada Republike Srpske” i “usklađivanje spoljne politike prema Rusiji”.

I tu je Nova godina rok koji se pominje. Dakle, od nas će tražiti da do 31. decembra uvedemo sankcije i Banjaluci i Moskvi. Naravno, na Zapadu, i u Briselu i u Vašingtonu, dobro znaju da Vučić na to nikada neće pristati, ali ga ipak najstrašnije pritiskaju. Pitanje je nedelje kada će pritisci postati i potpuno javni. Šta je cilj? Pa naravno, da se Srbija gurne u politički haos, odnosno da se SNS maksimalno oslabi, a da se opozicija ojača. Zapadu je preko potrebna radikalno polarizovana situacija u Srbiji, pošto u uslovima podela oni mogu lako da vladaju našom zemljom – objašnjava izvor Informera.

Pritisak Zapada ne bi, međutim, bio toliki problem da se Vlada Srbije istovremeno ne suočava sa sve otvorenijim pritiskom i zvanične Moskve. Odluka Kremlja da bez jasnog objašnjenja odloži još proletos zakazanu posetu premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji prvi je dokaz tog pritiska.

Istina, nije do kraja jasno zbog čega Rusija konkretno nije zadovoljna politikom Srbije, ali upućeni sagovornici Informera kažu da nam Putin zamera dve stvari.

Prvo, oni nisu zadovoljni što se Vojska Srbije nije odazvala pozivu za pomoć u Siriji. Rusko ministarstvo odbrane je još početkom avgusta saopštilo da računa na “praktičnu pomoć” srpske i kineske vojske u sprovođenju humanitarnih operacija u Sirijskom gradu Alepu. Srpska strana je odgovorila da nema mogućnosti za tako nešto i izgleda da je to naljutilo neke važne ljude u Moskvi – navodi diplomatski izvor našeg lista.

Prema njegovim rečima, drugi verovatniji razlog za ljutnju Kremlja jeste to što Srbija još nije dala diplomatski imunitet pripadnicima ruskog humanitarnog centra u Nišu:

Prilikom najave posete Medvedeva Srbiji u ruskim medijima bilo je reči da bi ta poseta mogla da bude otkazana ako pripadnici ruske baze u Nišu ne dobiju imunitet identičan onome koji, po sporazumu iz 2006, imaju NATO vojnici pri prolasku kroz Srbiju. Po svemu sudeći, to je glavni razlog odlaganja posete premijera Medvedeva…

Na sve to, uz zapadne ucene i ultimatume i ruske tihe pritiske, Vučić se suočava i sa sve većim nezadovoljstvom pojedinih funkcionera u vrhu SNS.

Oni, naime, misle da su dobili mnogo manje nego što im pripada i zato sve češće i otvorenije finansiraju najcrnje neprijatelje svog partijskog lidera.

Iznenadili biste se kad biste videli ko sve i koliko para daje novinama koje na najgore i najprimitivnije načine napadaju Vučića. Čak neki državni i organi lokalne samouprave otvoreno plaćaju ljude koji šefu rade o glavi. Narednih dana biće vrlo zanimljivih otkrića o tome – najavljuje sagovornik Informera iz samog vrha SNS.

Pomiriti interese

Zvanično, ni Vučić ni njegovi bliski saradnici nisu juče hteli da komentarišu naša saznanja. Na drugoj strani stručni sagovornici se slažu u oceni da je premijer suočen sa nikad većim pritiscima i procenjuju da je njegova pozicija danas ugroženija više nego ikada u prethodnih pet godina.

Tako analitičar Dragomir Anđelković kaže da Vučiću nije lako ni da pomiri interese unutar SNS, a kamoli da to uradi na međunarodnom nivou.

Zapad uistinu napada Vučića raznim ultimatumima, ne da bi ga srušili već da bi dobili dodatne ustupke. Oni mu bukvalno drže nož pod grlom stvarajući haos u društvu i atmosferu kao da će socijalni nemiri i nezadovoljstvo buknuti svakog časa. S druge strane, mit je da nas Moskva pritiska, oni samo traže korektan odnos, koji ne uslovljavaju ničim. Za to vreme, SNS sve više prerasta u interesnu zajednicu, što je sudbina svake velike stranke na vlasti. Zato je Vučić u prilično nezavidnoj poziciji… – objašnjava Anđelković.

Na drugoj strani, analitičar Milan Nikolić smatra da se ova situacija može i treba da se reši dijalogom i iznošenjem argumenata.

EU treba jasno da kažemo: Što smo vam bliži, naša spoljna politika biće usaglašenija s vašom, ali ako nas vi nećete pre 2025. godine, mi imamo sva prava da čuvamo nacionalne interese. SAD su izgurale, a EU prihvatila nepravednu odluku da sve što je na Kosovu treba da pripadne Albancima. Međutim, imamo dokaze o tome koliko je Srbija ulagala, kao i 250.000 raseljenih Srba sa KiM. Pa, i oni valjda imaju neka prava?! Ovako neko dobija sve, a neko ništa, to nije kompromis – zaključuje Nikolić.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI