STIGLI MIGOVI: DANAS SLECE RUSKI ANTONOV SA DVA MIGA 29

Transportni avion ‘antonov’ sa prva dva ‘miga’ danas oko 14.30 sati stiže na vojni aerdrom u Batajnici! Do petka svih šest moćnih letelica bće u Srbij
 

Moćni ruski lovci’mig 29′, kje je Rusija po direktnom nalogu predsednika Vladimira Vladimiroviča Putina donirala našoj zemlji, sleću već danas u Srbiju, potvrđeno je Informeru u vrhu države!Gigantski transportni avion ‘antonov 124’ sa prve dve letelice, koje su prethodno rastavljen, poleće danas u podne iz Avijacijskog zavoda u Luhovicama pored Moskve i očekuje se da na vojni aerodrom u Batajnici slti oko 14.30.

Tek smo počeli
Ovo je tek početak, ima jš toga što bi trebalo da nam stigne iz Rusije, kojoj je stalo da Srbija bude slobodna
Aleksandar avić, analiičar ruskog Fonda strateške kultureRusi najavljuju da će svih šest lovaca biti dopremljeno u Srbiju do petka 6. oktobra. Prea planu, avioni treba da budu spremni za premijerno prikazivanje u Beogradu 20. oktobra na proslavi godišnjice oslobođenja.

Piloti prošli obuku

Kako piše ruski Sputnjik, svihšest letelica kompletno je pripremljeno za transport i već na repu ima nove oznake – srpsku trobojku.“Migovi su nedavno prefarbani uavio-zavou u Moskvi. Nakon toga su rastavljeni kako bi u delovima bili dopremljeni u Srbiju. Nisu rastavljeni na sitne komde, ali je ponovno sastavljanje letelica komplikovano. Zato stižu i ruski tehničari, koji će raditi na sklapanju aviona zajedno sa srpskim kolegama.

Stižu Šojgu i “Striži”

Kako smo već objvili, pradi 20. oktobra u svojstvu specijalnog gosta Beograda prisustvovaće i ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu.Svečanost će pratiti dfile jedinica Vojske Srbije, a u planu su naravno demonstracija specijalne jedinice i naleti aviona. Kako “Sputnjik” piše, nije isključena mogćnost da iznad Beograda poleti i ruska akrobatska vojna grupa “Striži”.

“Migove” će dočekati nekolicina srpskih oficira i tehničari”, navodi Sputnjik, dodajući da su srpski piloti u Rusiji već prošli dodatne obuke za upravljanje moćnim vojnim mašinama.Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je juče da avioni stižu, ali nije želeo da priča datumima. Naravno da znam kad ‘migovi’ dolaze, ali prvo hoću da dođu, pa da vas obavestim. Vojska Srbije će danas biti jača nego što je to bila pre sedam ili osam godina. Vojskaje jača ne zato što pretimo, već zato što želimo da sačuvamo narod i budemo svoji na svome – rekao je Vučić.

Aleksandar Pavić, analitičar ruskog Fonda strateške kulture, ocenjuje da je isporuka ‘migova 29’ odlična vest.– Dobro je što će ‘mgovi’ biti javno prikazani na proslvi koja simbolizuje pobedu i slobodu, jer bez snažne vojske nema ni jednog ni drugog. Mi smo tek na početku obnove vojske, a ima jo toga što bi trebalo da nam stigne iz Rusije, zemlje kojoj je, posle nas samih, najviše stalo da Srbija bude snažna i slobodna. Ovo treba da bude početak tradicije u kojoj će se svake godine videti novi okazi jačanja naše vojske i savezništava sa istinskim prijateljima – podvlači Pavić.

Postajemo sila

Ljuban Karan, otpukovnik KOS u penziji, veruje da je period tokom kojeg se spekulisalo oko ‘migova’ iskorišćen za najkomplikovanije stvari u vezi sa remotom, što je izvanredan potez.– Srpska odbrana neba ovom važnom isporukom, uz postojeće “migove” i ostale druge letelice, postaje respektabilna u regionu, ali i šire – zaključuje Karan.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI