STA SE DESAVA NAKON SMRTI (VIDEO)

Medicinski gledano, smrt se dešava u dve faze. Prva, klinička smrt, traje četiri do šest minuta od momenta kada osoba prestaje da diše i srce prestane da pumpa krv, a druga, biološka smrti, je proces u kom umiru organi našeg tela i ćelije počinju da propadaju

 

Ljudi se često pitaju da li postoji život posle smrti. Nauka je delimično uspela da odgovori na pitanje šta se sa telom dešava nakon završetka života, ali ne i šta se zbiva sa našim umom.

Medicinski gledano, smrt se dešava u dve faze. Prva, klinička smrt, traje četiri do šest minuta od momenta kada osoba prestaje da diše i srce prestane da pumpa krv. Tokom ove faze, neki organi i dalje ostaju živi i u mozgu još može biti dovoljno kiseonika da se ne jave trajnija oštećenja.

Druga faza umiranja, biološka smrti, je proces u kom umiru organi našeg tela i ćelije počinju da propadaju.

Lekari su često u stanju da zaustave ovaj proces hlađenja tela ispod njegove normalne temperature, što im omogućava da ožive pacijenta pre oštećenja mozga.

Dakle, očigledno je prvih nekoliko sekundi nakon smrti u mozgu dolazi do porasta aktivnosti neurona kako telo ostaje bez kiseonika. Efekat takvog stanja može se opisati kao euforičan, jer se poslednjih nekoliko sekundi pre nego što stanu sve aktivnosti mozga mogu opisati kao neki od najboljih. Zatim, kada aktivnost mozga prestane, telo nastavlja da se sporadično trza zbog preostale energie koja postoji u telu, uskladištena kao adenozin trifosfat (ATP), koji mora nekako da pobegne iz leša.

Nakon tog trzanja, mišići kreću da se potpuno opuštaju. Kada biološka smrt nastupi, mišiči kreću da se opuštaju, uključujući i sfinkter – koji može prouzrokovati pražnjenje creva.

Oko 20 minuta nakon smrti, nedostatak protoka krvi kroz telo znači i da će ono početi da gubi boju. Nakon 12 sati, koža gubi boju i na telu počinju da se pojavljuju crvene i ljubičaste modrice. Ćelijske organele počinju da popuštaju i tada počinje i ispuštanje kalcijuma u mišiće, koji vezuje proteine i na taj način telo postaje kruto. Osim ako je telo balsamovano, počeće da se raspada čim krv prestane da teče.

Do truljenja leša dolazi kada bakterije iz probavnog trakta počnu da jedu organe abdomena, što dovodi do užasnog mirisa. Crvi koji jedu telesno tkivo za nekoliko nedelja mogu da pojedu 60 odsto leša.

Preostale delove će pojesti biljke, insekti i životinje, a to može da potraje godinu ili više, u zavisnosti od toga kako je telo bilo sahranjeno.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI