SRPSKI VOZ PONOSA! Posle 18 godina direktno iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu!

Danas je promotivna vožnja na liniji Beograd – Kosovska Mitrovica. Voz je po planu iz Beograda krenuo u 8.30, dok je povatak iz Kosovske Mitrovice planiran za nedelju 15. januar

Probna vozna linija Beograd – Kosovska Mitrovica funkcionisaće od 20. januara do 26. februara, posle čega će na osnovu zainteresovanosti putnika i finansijske isplativosti biti odlučeno da li će ta linija postati redovna, saopštio je “Srbija voz”.

Tanjug

Planirano je da u tom periodu voz iz Beograda polazi nedeljom u 8.30, a petkom u 10.40 iz Kosovske Mitrovice, a sama linija će predstavljati produžetak postojeće linije Kraljevo-Kosovska Mitrovica.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da ne očekuje da kosovske vlasti spreče ulazak voza u južnu pokrajinu, jer bi takav tretman, kako kaže, imao veze sa nacionalizmom, šovinizmom i ograničavanjem osnovnih ljudskih prava.

Đurić je podsetio da se saobraćaj između srpskih gradova i gradova na Kosovu i Metohiji odvija već godinama.

– mate na desetine autobusa dnevno koji idu od Beograd do Prištine i Kosovske Mitrovice, kao i iz drugih gradova. Ne vidim zašto bi postojala razlika u vezi sa ovom linijom, čiji je cilj da se bolje povežu delovi naše zemlje – rekao je Đurić.

Međutim, tek treba da se vidi kako se će situacija odvijati, s obzirom da je ministarka za dijalog u kosovskoj vladi Edita Tahiri zatražila sinoć od EU da zaustavi, kako je navela, „nelegalni srpski voz“.

– Srbija nastavlja sa ozbiljnim provokacijama protiv Kosova, u suprotnosti sa duhom briselskog dijaloga za normalizaciju odnosa. Upozoravam na sutrašnje pokretanje nove ilegalne linije Beograd-Mitrovica, jer je to agresivno mešanje u državnu suverenost Kosova i još jedan dokaz da Srbija želi da destabilizuje Kosovo –, ocenila je Tahirijeva.

Dalje: https://rs-lat.sputniknews.com/zivot/201701141109617224-Srpski-voz-Beograd-Kosovska-Mitrovica/

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI