SRECNA SRPSKA NOVA GODINA

“Čestitam Vam Novo leto, što imate da vam je srećno. Što nemate Bog će dati, da vas uvek sreća prati”- Nova godina stigla je i po julijanskom kalendaru. U brojnim gradovima i turističkim centrima u srbiji organizovani su koncerti na otvorenom 

 

U Beogradu je u ponoć upriličen veličanstven vatromet ispred Hrama Svetog Save.

Doček Nove godine je organizovan na Gradskom trgu u Čačku, uz Dejana Petrovića i Big bend orkestar, a u ponoć je usledio i raskošan vatromet.

Srpsku novu organizovano su dočekali u Novom Sadu, Nišu, Jagodini, Somboru i drugim gradovima širom zemlje i regiona.

U Hramu Svetog Save je od 23.30 služen moleban, a zatim je pred Hramom organizovan vatromet.

U crkvama je naveče praznično bdenje, moleban koji se služi na kraju svake godine. Po običajnom kalendaru, večeras se ne spava. Običaj je da se u toku noći služi vruća rakija, vino i krofne.

Tanjug

Pravoslavna nova godina u našem narodu se naziva i Mali Božić, jer se na taj dan završavaju božićne svečanosti. U domovima je u susret prazniku porodica na okupu. Trpeza je bogata, uz neizostavnu prazničnu pečenicu.

Prazničnu čestitku po običaju upućuju najmlađi rečima: “Čestitam Vam Novo leto, što imate da vam je sretno. Što nemate Bog će dati, da vas uvek sreća prati”.

Srpska pravoslavna crkva 1. januara po julijanskom kalendaru slavi spomen u čast Isusa Hrista i Svetog Vasilija, odakle i naziv za julijansku Novu godinu – Vasilica.

Na dobrobit i radost svih koji slave. Posebno onih koji o Malom Božiću početak julijanske godine veličaju i praznovanjem Svetog Vasilija – Krsnog imena.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI