SRBIN NUDI BUBREG HRVATU IVANU KLASNICU! NEVEROVATAN POTEZ COVEKA IZ KRUPNJA

Branko Petković iz Krupnja spreman da donira bubreg bolesnom hrvatskom fudbaleru Ivanu Klasniću. Hrvati su nam mnogo toga lošeg uradili ovde u Podrinju, ali najvažnija je humanost, kaže Petković, koji je i sam igrao fudbal
 

Daću svoj bubreg nekadašnjem hrvatskom fudbaleru Ivanu Klasniću (36), poručuje Srbin Branko Petković (58) iz Krupnja! Petković je poručio za Informer da je spreman da na taj način pomogne bivšem hrvatskom fudbaleru Ivanu Klasniću, kojem život visi o koncu pošto mu je otkazao i drugi presađeni bubreg.

Ne želi nadoknadu
Trenutno sam na birou za nezaposlene, fali mi godinu dana do penzije, ali ne tražim nikakve pare
Branko Petković, bivši fudbaler i trener

Klasnić je već dva puta imao transplantaciju bubrega. Prvi put mu je presađen organ od majke 2007. godine, koji je organizam odmah odbio. Odmah nakon toga, bubreg mu je donirao i njegov otac, ali je i taj organ nedavno počeo da otkazuje, pa se Klasnić nalazi u životnoj opasnosti.

Nema ni pasoš

Petković kaže da bi mu odmah pomogao, bez obzira na činjenicu da su Hrvati tokom Prvog svetskog rata počinili strašne zločine u njegovom rodnom Podrinju i okolini.

Klasnić tri puta nedeljno na dijalizi

Ivan Klasnić trenutno živi u Hamburgu, gde u jednoj od bolnica ide tri puta nedeljno na dijalizu. On se posle transplantacije 2007. godine vratio fudbalu, a karijeru je završio pre tri godine u nemačkom Majncu. Navijači u Hrvatskoj pamte ga po pogotku Turskoj u 119. minutu u četvrtfinalu Evropskog prvenstva 2008. godine, posle čega su Hrvati primili gol minut kasnije, a potom ispali na penale.

Imam 58 godina i rad sam da dam bubreg Hrvatu Ivanu Klasniću ako prođem na pregledima. Znam ko je Klasnić, znam da je igrao u Nemačkoj i Engleskoj, da je bio reprezentativac Hrvatske. Meni uopšte nije bitno da li je on Hrvat, Srbin, musliman, Turčin… Bitno je da je čovek, a humanost je najvažnija. Hrvati su nam mnogo toga lošeg uradili, pa i ovde u Podrinju, ali to mi uopšte nije bitno sada. Najvažnije je ko je kakav čovek – poručuje Petković.

Petković, kojeg u Krupnju zovu Lija, nada se da procedura oko davanja bubrega nije komplikovana. Ipak, ističe da u Nemačku, gde Klasnić živi, ne može da ode zato što nema pasoš.

Nikakav problem nije da to uradim, danas idem kod mog lekara na preglede. Samo se nadam da te preglede mogu da uradim u Loznici ili u Beogradu, pošto nemam pasoš da idem u Nemačku. Ako sva procedura bude u redu, daću bubreg Klasniću, jer ja mogu da živim i sa jednim. Čuo sam da mu je otac već donirao, pa ako je mogao njegov, nadam se da i moj može da se presadi – kaže Petković.

Lako će me naći

IVAN KLASNIĆ

Datum rođenja: 29. januar 1980.
Mesto rođenja: Hamburg (Nemačka)
Karijera: Sent Pauli (1997-2001), Verder Bremen (2001-2008), Nant (2008-2009), Bolton (2009-2012), Majnc (2012-2013).
Reprezentacija Hrvatske: 41 utakmica, 12 golova

Iako je trenutno nezaposlen, on kaže da ga ne zanima ni slava, ni novac. Prema njegovim rečima, najvažnije mu je da čovek koji je bio sportista ozdravi.

Finansije me ne zanimaju, samo humanost. Sad sam na birou, ostalo mi je još godinu dana do penzije. Fudbal me uvek interesovao, dugo sam bio trener Rađevca iz Krupnja. Možda će i meni sutra nešto zatrebati, sad mi ništa ne fali. Ako Ivan bude imao potrebu da me zove, lako će me naći – kaže Petković i dodaje:

Igrao sam fudbal – boli glava! Pitajte ljude koji me znaju, sigurno bih dogurao do Zvezde i Partizana. Igrao sam za Zvezdaru, Novi Beograd, Srem iz Jakova, Mačvu iz Šapca, devet klubova sam promenio u Beogradu i devet van Beograda.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI