SRBIJA U SUFICITU PRVI PUT U NOVIJOJ ISTORIJI : VUCIC : IDEMO DALJE

Ono što je veliko iznenađenje i što se zaista dogodilo “prvi put u novijoj istoriji” jeste da je u prvih sedam meseci zbirno srpski budžet bio u plusu.

– Stanje u državnoj kasi je dobro i teško da je ikad bilo bolje – rekao je predsednik vlade.

Vučić je, na konferenciji za novinare pre dva dana, podsetio da je prvobitni dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom bio da u prvih sedam meseci manjak u kasi ne bude veći od 73 milijardi dinara. To znači da je rezultat bolji od očekivanog za 95 milijardi.

Budžet

– Bolji nam je rezultat za 800 miliona evra. Za toliko su nam veći prihodi i manji rashodi od onoga što je dogovoreno sa MMF-om i što je usvojila Skupština Srbije – pohvalio se premijer i dodao da je mahom reč o boljim budžetskim prihodima.

U avgustu povećavamo suficit

– I u avgustu ćemo, zato, da povećamo suficit – rekao je Vučić navodeći da očekuje suficit u ovom mesecu od najmanje 25 milijardi dinara, odnosno 200 miliona evra. To znači da će na kraju avgusta, republička kasa biti u suficitu većem od 40 milijardi dinara. Tome će, očekuje premijer, doprineti i državna preduzeća poput Telekoma, EPS i EMS čije će uplate u budžet stići tokom avgusta.

Šta je to što je ovog jula ulepšalo budžetsku sliku? Prihodi su veći za 22,8 milijardi dinara, dok su rashodi niži za 3,8 odsto od planiranih. Kada je reč o poreskim prihodima, oni su iznosili 54,7 milijardi dinara. Neophodni prihodi bili su 18,7 milijardi, a veći su pre svega zbog bolje naplate akciza i carina.

Prema rečima Nikole Altiparmakova, člana Fiskalnog saveta, kumulativno posmatrano budžetski rezultati su, u prvi mah sedam meseci, daleko bolji od planiranih. I na nivou cele države posmatrano, a ne samo centralne kase – u julu je, kako pokazuju nezvanični podaci, zabeleženi suficit.

– Tome je u najvećoj meri doprinela daleko bolja naplata poreza od planirane. Dva su razloga za to: nešto bolja privredna aktivnost i odlučnija borba protiv sive ekonomije. Ovo je već druga godina da je smanjenje sive ekonomije doprinelo boljim fiskalnim rezultatima – smatra on.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI