SRBIJA DOBIJA SISTEM BUK , JEDNO OD NAJMOCNIJIH ORUZJA (VIDEO)

SRBIJA DOBIJA SMRTONOSNI SISTEM ‘BUK’! Sjajna vest iz Moskve, stiže nam jedno od NAJMOĆNIJIH ORUŽJA!
U Vladu Srbije stigao zvanični dopis da će našoj zemlji biti isporučen najmoderniji raketni sistem ‘buk’! Ovaj sistem važi za jedno od najmoćnijih ruskih oružja, a zbog njega su Amerikanci obustavili letove nad severom Sirije!

Vlada Ruske Federacije juče je dopisom obavestila Vladu Srbije da će našoj zemlji u najkraćem mogućem roku biti isporučen moćni raketni sistem “buk”, saznaje Informer!

Vučić prošle godine ‘buk’ tražio od Putina

Premijer Aleksandar Vučić prošle godine je prilikom posete Moskvi pregovarao sa predsednikom Rusije Vladimirom Vladimirovičem Putinom o nabavci sistema “buk”.
– Srbija deo naoružanja mora da nabavi, ali nije realno da previše toga kupimo. Razgovori su još u toku – rekao je tada Vučić.

Ovaj raketni sistem važi za jedno od najmoćnijih ruskih oružja i omogućava najefikasniju moguću zaštitu vazdušnog prostora jedne države. Koliko je “buk” moćan i efikasan, možda najbolje govori podatak da je upravo zbog njega decembra 2015. američka vojska obustavila svoje letove iznad severa Sirije!

Duplo jači

Isporuka raketnog sistema ‘buk’, čija je tržišna vrednost oko 350 miliona dolara, izvršiće se po direktnom nalogu ruskog predsednika Vladimira Vladimiroviča Putina, koji je, kako je Informer već pisao, ministru odbrane Sergeju Šojguu i drugim saradnicima naložio da maksimalno pomognu Srbiji i načine je regionalnom vojnom silom.

Ova Putinova odluka usledila je odmah pošto je zvanično objavljeno da će Amerikanci Hrvatima pokloniti 16 borbenih helikoptera “kajova”, ali i pošto je rečeno da NATO i dalje razmišlja da u Hrvatskoj rasporedi balističke rakete!

Vojska Srbija će za tri, najviše četiri meseca biti duplo jača nego što je to danas! Kada nam bude isporučeno šest ‘migova’ i kada stigne i u operativnu upotrebu uđe raketni sistem ‘buk’, niko više neće smeti da se poigrava sa našom zemljom. Hrvati sa svojim ‘kajovama’ neće smeti ni da pomisle da krenu ka Srbiji, jer bi bili srušeni u roku od nekoliko desetina sekundi! – prenosi sagovornik Informera iz vrha Vlade.

Prema rečima diplomatskih sagovornika Informera, isporuku ‘migova 29’ i raketnog sistema ‘buk’ dodatno su ubrzali obaveštajni podaci srpskih, ali ruskih službi, prema kojima bi u narednim mesecima moglo doći do pokušaja ugrožavanja Srbije i Republike Srpske.

Sada će svi ti koji su planirali da gaze Srbe morati debelo da razmisle pre nego što bilo šta pokušaju – kaže jedan od naših izvora.

Zvanično, niko juče nije komentarisao naša saznanja. U Vladi Srbije su nam rekli da će o modernizaciji Vojske Srbije biti reči u narednim danima.

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović ističe da je logično da Srbija nabavlja vojno naoružanje od Rusije.

Mi imamo dosta opreme ruskog porekla, ali i domaćeg koja je zasnovana na ruskoj tehnologiji. Naša država, kao vojno neutralna zemlja, mora da modernizuje snage u skladu s vojnim prioritetima. Ne smemo da zaostajemo za našim susedima i kretanjima u Evropi – naglašava Jovanović.

Lider “Treće Srbije” Miroslav Parović smatra da je odlično što ćemo dobiti “buk”.

Saradnja s Moskvom je neophodna, jer je veći deo našeg naoružanja ruske proizvodnje. Srbija treba da nabavlja odbrambene sisteme, jer su pretnje sve prisutnije u svetu. Pored toga, vidimo da u regionu NATO ubrzano naoružava Hrvate. Ovim potezima mi zapravo čuvamo mir, jer pokazujemo da u slučaju potrebe možemo da reagujemo istom ili čak i jačom merom – napominje Parović.

Nije ovo kraj priče

Spoljnopolitički analitičar Dušan Janjić kaže da je dobro što se naši PVO sistemi obnavljaju.

Šta sve sadrži sistem “buk M1”

* Komandno vozilo 9S470M1
U sastavu se nalaze vozilo sa osmatračkim radarom 9S18M1, 6 samohodnih lansera 9A310M1 i do 6 vozila za transport i lansiranje raketa 9A39M1. Komandno vozilo je opremljeno sistemima za prijem, obradu i slanje podataka, opremom za navigaciju
(maksimalna brzina 65 km/h, autonomija rada komandnog mesta 24 h)
* Radarsko vozilo 9S18M1
Osmatrački 3D radar otkriva i identifikuje ciljeve u vazdušnom prostoru i podatke o njima šalje komandnom vozilu preko radio ili kablovske veze. Radar se može koristiti i izvan ovog sistema.
(maksimalna visina otkrivanja cilja – 25 km, a na visini od 100 m – 35 km)
* Samohodni lanser 9A310M1
Vozilo 9A310M1 opremljeno je lanserom za 4 rakete i nišanskim radarom koji može biti korišćen i za osmatranje. Radar vodi do četiri rakete lansirane sa ovog vozila ili sa vozila za transport i lansiranje raketa 9A39M1.
(visina dejstva – od 15.000 do 20.000 metara, daljina dejstva – 3.000 do 32.000 metara)
* Vozilo za transport i lansiranje raketa 9A39M1
Transportuje osam rezervnih raketa, od kojih se četiri mogu i lansirati sa ovog vozila. Vođenje raketa obavlja radar na samohodnom lanseru 9A310M1.
(masa vozila – 35.000 kg, brzina kretanja na putu – 65 km/h)
* Raketa 9M38M1
Raketa ima poluaktivno radarsko vođenje i namenjena je uništavanju ciljeva u vazduhu koji se kreću brzinom manjom od 830 m/s. Bojeva glava mase 70 kg ima blizinski upaljač i uništava cilj na daljini od 17 m i teška je 690 kg.
(verovatnoća uništenja cilja sa jednom raketom 70-90 %)

Rusija sa svojim naoružanjem svakako može da parira NATO i zato je jako dobra vest da se sprovode ugovori o vojnoj saradnji koje su potpisali Beograd i Moskva. Mislim da ne možemo dobiti “buk” besplatno, ali će nam ponuditi najpovoljniji aranžman… – zaključuje Janjić.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI