SRBIJA DANAS BIRA PREDSEDNIKA! Otvorena biračka mesta

Danas u 7.00 otvoreno je 8.396 biračkih mesta čime su počeli izbori za predsednika Srbije! Birališta će biti otvroena za glasanje od 7.00 do 20.00 časova, a birači će moći da glasaju za jednog od 11 kandidata! Pravo da glasa za predsednika Srbije ima 6.724.949 upisanih birača!

8.31 – Predsednicki kandidat LSV Nenad Čanak glasao je na biračkom mestu 197 u predškolskoj ustanovi “Radosno detinjstvo” u Novom Sadu.

On je na glasačko mesto dosao u pratnji sina Milana kome je ovo prvi put da glasa.

tanjug

8.02 – Predsednički kandidat Aleksandar Vučić glasao je na glasačkom mestu 27 gradske opštine Novi Beograd.

On je, na glasačko mesto, došao u pratnji ćerke Milice.

Ispred i unutar zgrade Ceptera, u kojoj se nalazi glasačko mesto, okupio se veliki broj domaćih i stranih novinara, fotoreportera.

tanjug

8.00 – Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić glsao je na biračkom mestu 82 u Novom Pazaru.

A. Grbović

7.30 – Lider SPS Ivica Dačić glasao je na Dedinju u društvu supruge Sanje Dačić.

tanjug

7.30 – Kandidat Demokratske stranke Srbije Aleksandar Popović glasao je danas u 7.30 na biračkom mestu u Prvoj beogradskoj gimanziji u Beogradu. Popović je sam došao na glasanje.

tanjug

Tanjug

7.02 – Sva biračka mesta na Kosovu i Metohiji, na kojima će građani birati predsednika Srbije, otvorena su jutros u 7.00 časova. Na Kosovu i Metohiji 90 birackih mesta raspoređeno je na 20 lokacija u okviru četiri Centra i 16 ogranaka.

Portparol OEBS u Prištini Senad Šabović rekao je Tanjugu da su svi Centri za prikupljanje glasova, kao i ogranci otvoreni na vreme i da operacija protiče u najboljem redu.

7.00 – U Srbiji su jutros u 7.00 sati otvorena biračka mesta širom zemlje za predsedničke izbore na kojima pravo glasa ima 6.724.949 upisanih birača, a u trci za predsednika Republike je 11 kandidata.

Birači će se izjašnjavati za kandidate čiji redosled na glasačkom listiću je sledeći:

1. Saša Janković

2. Vuk Jeremić

3. Miroslav Parović

4. Saša Radulović

5. Luka Maksimović

6. Aleksandar Vučić

7. Boško Obradović

8. Vojislav Šešelj

9. Aleksandar Popović

10. Milan Stamatović

11. Nenad Čanak

Na 53 biračka mesta u inostranstvu biračko pravo može da iskoristi 11.590 državljana Srbije.

U zavodima za izvršenje zavodskih sankcija biće otvoreno 29 biračkih mesta gde će moći da glasa 9.326 birača.

Za glasanje na Kosovu i Metohiji RIK je ranije odredila 90 biračkih mesta, na kojima će moći da glasa 105.929 birača.

Birač može da glasa samo pod uslovom da na biračko mesto ponese važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu, na čijem obrascu je naveden jedinstveni matični broj građana.

RIK podseća da će birači kojima je istekla lična karta moći da glasaju pod uslovom da biračkom odboru, uz nju, prilože i potvrdu Ministarstva unutrašnjih poslova o podnetom zahtevu za izdavanje nove lične karte.

Svi birači trebalo je da dobiju obaveštenje sa adresom biračkog mesta na kojem će moći da glasaju, pri čemu nisu dužni da to obaveštenje ponesu na glasanje, saopštio je RIK.

Birači koji su iz zdravstvenih razloga sprečeni da dođu na biračko mesto, kao i osobe sa invaliditetom i nemoćna stara lica, mogu da glasaju ukoliko do 11.00 časova na dan izbora o tome obaveste birački odbor, naveli su u RIK-u.

Takođe, ukazuju i da birači sa invaliditetom mogu da na biračko mesto dođu uz pomoć psa vodiča, kao i da umesto ličnog potpisivanja, koriste pečat sa potpisom, odnosno ličnim podacima.

Za glasanje na Kosovu i Metohiji Republička izborna komisija dostavila je OEBS-u kompletan izborni materijal, koji se nalazio u Prištini, rekao je Tanjugu portparol OEBS-a Senad Šabović.

OEBS će u sprovođenju izbora učestvovati sa četiri centra za prikupljanje glasova, sa povezanim ograncima širom Kosova i Metohije.

Ovo angažovanje OEBS-a oslanja se na model realizovan tokom prethodnih izbora, sprovedenih u pokrajini 2012. godine, 2014. i 2016.

Na izborima za predsednika Srbije glasa se na 53 biračka mesta u u 32 zemlje, a biračko pravo u inostranstvu može da iskoristi ukupno 11.590 državljana Srbije.

Srpski državljani u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD mogli su da glasaju u subotu od 7.00 do 20.00 sati, po lokalnom vremenu.

Danas od od 7.00 do 20.00 sati po lokalnom vremenu glasaće se u Austriji, Belgiji, BiH, Grčkoj, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Kataru, Kini, Libanu, Makedoniji, Malti, Mađarskoj, Nemačkoj, Norveškoj, Poljskoj, Rumuniji, Rusiji, Slovačkoj, Sloveniji, Turskoj, UAE, Finskoj, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Švedskoj, Švajcarskoj.

Rezultati glasanja na biračkim mestima u inostranstvu ne smeju se javno saopštiti, niti isticati na biračkom mestu pre završetka glasanja u Srbiji.

Sprovođenje izbora za predsednika Srbije pratiće ukupno 1.955 domaćih posmatrača iz četiri udruženja i 126 stranih posmatrača iz 25 organizacija, izbornih komisija i ambasada.

Od domaćih posmatrača izbore će pratiti Udruženje Građani na straži, Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), CeSID i Jukom.

Posmatrače će imati Parlamentarna skupstina Saveta Evrope, Delegacija EU u Srbiji, Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a (OEBS/ODIHR), Interparlamentarna skupština Zajednice nezavisnih država, organizacija SILBA – inicijativa za dijalog i demokratiju iz Danske i Organizacija Evroazija centar.

Od stranih posmatrača izbore će pratiti i ambasade SAD, Kanade, Australije, Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Italije, Austrije, Holandije, Švedske, Švajcarske, Rumunije, Ukrajine, Bugarske, Poljske i Nigerije.

Takođe, sprovođenje izbora pratiće i Centralna izborna komisija BiH, Centralna izborna komisija Ruske Federacije i Državna izborna komisija Makedonije.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI