SPREMITE ŠALOVE, KAPE, RUKAVICE…! Zabeleće cela Srbija, KRECU SNEZNE PADAVINE

Za vikend će pasti prvi sneg ove godine i u nižim predelima. Sledeća nedelja izrazito hladna sa jutarnjim mrazevima U noći između subote i nedelje u Srbiji će pasti prvi sneg ove godine, najavljuju meteorolozi! Prvo će se zabeleti najviši planinski vrhovi, ali će sneg vejati i u nižim predelima.

Jutarnja temperatura kretaće se od minus tri do sedam stepeni, dok će najviša dnevna ići do 10. podeoka. Prema najavama meteorologa, serija ledenih dana završava se tek krajem sledeće sedmice, kada dolaze znatno topliji dani.

Meteorolog “Weather2Umbrella” Đorđe Đurić kaže za Informer da nas prvi kratkotrajni sneg širom Srbije očekuje za vikend.

Vreme idealno za poljoprivredu

Meteorolog Časlav Stanojević iz RHMZ kaže da je trenutna meteorološka situacija dušu dala za useve i zemljište.
– Ovo je tipično vreme za ovaj period i sve je u skladu sa kalendarom, i sneg i magla i mraz. Nije ništa alarmantno i neće biti nikakve štete. Pogotovo što se poljoprivrednih useva tiče. Minus nije veliki, kiša je dobrodošla, osim kada nisu poplave u pitanju. Tako da mislim da sve ide u prilog našim ratarima i domaćinima da uspešno preguraju i ovu zimu. Pogotovo kada je u pitanju sejanje pivarskog ječma – priča Stanojević.

– Subota će biti kišovita, duvaće jak vetar i biće veoma hladno. Na Kopaoniku, Tari i Zlatiboru kiša će preći u sneg, koji na ovim planinama već tokom novembra pada. Ali sada će se taj hladni talas preseliti i u niže krajeve. Susnežica će padati u Beogradu, na severu Vojvodine ali i u skoro svim gradovima Srbije – ističe Đurić.

Prema njegovim rečima, pored snega sledi nam pravo zimsko vreme sa jutarnjim mrazevima.

– Od početka naredne sedmice čitav region će biti zahvaćen ledenim talasom. Jutra će biti hladna i maglovita, u utorak i sredu svega -3 stepena, dok dnevna neće prelaziti šesti podelak – dodaje naš sagovornik.

I Nedeljko Todorović, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), kaže da će u subotu pasti mnogo kiše, koja će se tokom noći pretvoriti u sneg.

Posle kiše, počeće da veje sneg i u nižim predelima
Nedeljko Todorović, RHMZ

– Danas se u većem delu zemlje očekuje od 10 do 20 litara kiše po metru kvadratnom, a na jugu i jugozapadu Srbije i više! Posle kiše počeće da veje sneg i u nižim predelima. Tokom nedelje padavine će polako prestajati, negde će se sneg zbog niskih temperatura zadržati i spustiće se gusta magla širom zemlje – priča Todorović.

On napominje da nas lepše vreme očekuje tek krajem sledeće nedelje.

– Do sledećeg četvrtka biće veoma hladno i duvaće košava. Od petka stiže suvo i osetno toplije vreme. Biće više sunca, a temperatura tokom dana kretaće se od 10 do 15 stepeni Celzijusa – prognozira Todorović.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI