SPEKTAKLI U BATAJNICI: “super” vojnici i “Striži” na svečanosti 20. oktobra

Migovi, helikopteri i nova voja oprema očekuju građane na svečanosti “Sloboda 2017” povodom Dana oslobođenja Beograda 20. oktobra. Naleti avijacije, različite pokazne ežbe i simulacije talačkih kriza, kao i vojnici opremljeni najsavremenijom opremom i naoružanjem biće najatraktivniji, rekao je portparol Vojske Srbije, kapetan fregate Jovan Krivokapić
 

Vojska Srbije sprmno dočekuje proslavu Dana oslobođenja Beograda kada će u okviru “Slobode 2017” prikazati najsavremeniju opremu ibučenost svojih pripadnika, rekao je gostujući u Dnevniku RTS portparol vojske, kapetan fregate Jovan Krivokapić.

Građani će tada na aerodromu Batajnica moći da vide i migove koji su stigli iz Rusije, ali oni neće učestvovati u naletu avijacije, kaže kapetan Krivokapić.– Čitav program ‘Sloode 2017’ biće veoma zanimljiv uz učešće 2.200 pripadnika vojske, 130 različitih vozila i 30 aviona i helikoptera. Naleti avijacije, različitepokazne vežbe i simulacije talačkih kriza kao i tzv. ‘super’ vojnici opremljeni najsavremenijom opremom i naoružanjem biće svakako najatraktivniji – rekao je kapetan Krivokapić.

Vojnici opremljeni po konceptu 1.500 nalaze se u različitim jedinicama VS i predstavljaju takozvane specijalne snage koje se prve okupljaju i reaguju u vanrednim situaciama. U završnom delu programa građani će moći da vide i nalet avijacije.– Moći će da vide vazduhoplovni defile 30 letelica od ‘migova’ 29 preko ‘orlva’, ‘lasti’ do transportnih helikoptera – kaže pilot na “migu 29” i pomoćnik rukovodioca prikaza za letački program pukovnik Aleksandar Piposki.

Letelice koje su ndavno stigle iz Rusije takođe će biti prikazane građanima na aerodromu u Batajnici, a kada budu spremni za poletanje čeka ih dovoljan broj obučenih pilota, naveo je pukovnik Piposki.- Već sada ima dovoljan broj pilota obučenih za ‘migove 29’, naši piloti stalno učestvuju na vežbma u regionu i svetu, a nedavno su ravnopravno sa ruskim kolegama učestvovali na vežbi održanoj u Rusiji – rekao je pukovnik Piposki.

Potvrđen je i nastup ruske akro-grupe “Striži”- Njihov dolazak očekujemo svakog dana. Oni upravo lete na ‘migovima 29’ i iaju veoma atraktivan program – kaže pomoćnik rukovodioca prikaza za letački program.“Slobodi 2017” prisustvovaće najviše državno rukovodstvo, a očekuje se i dolazak ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i drugih međunarodnih delegacija.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI