ŠPANSKA VLADA AKTIVIRALA ČLAN 155: Katalonija izgubila autonomiju!

Katalonski lider nije ni danas direktno odgovoio na pitanje Madrida da li je ili nije proglasio nezvisnost Katalonije
 

Katalonski lider Karlos Puždemon imao je vremena da do 10 sati odluči da li će proglasiti nezavisnost. Pudždemon je poslao pismo španskom premijeru u kojem je zapretio da će proglasiti nezavisnost ukoliko ne budu ponuđeni pregovori i dijalog. U međuvremenu, Španija je aktivirala član 155 po kojem se ukida autonomija Katalonije.Prema pisanju španskog lista “El Pais”, španska vlada sastaće e u nedelju kako bi pokrenula pomenuti član Ustava i tako postepeno ukinula autonomije. Član 155 je najekstremnija mera kojoj može da pribegne španska vlada ukoliko jedna autonomna regija proglasi nezavisnost.

U političkim krugovima taj član zovu i “nuklearna opcija”, dok ga je bivši ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Garsija nazvao “atomskom bombom”a da se nekoj regionalnoj vladi, u slučaju da ugrozi interese španske države, mogu oduzeti sva ovlašćenja – i prebaciti na centralnu vladu u Madridu.

Katalonski lider nije ni danas direktno odgovorio na pitanje Madrida da li je ili nije proglasio nezavisnost Katalonije, javlja Rojters.  Pudždemon je izjavio da bi katalonski parlament mogao da glasa o usvajanju formalne deklaracije o nezavisnosti Katalonije ukoliko ne budu održani razgovori sa Madridom.Britnska novinska agencija javlja da će se po ovom pitanju uskoro oglasiti portaparol španske vlade. Mediji su ranije nagoveštavali da Pudždemon ni danas neće izeti jasan stav o proglašenju nezavisnosti.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI