SPANIJA NA IVICI RATA. HAOS NA ULICAMA

Glasanje na referendumu o nezavisnosti Katalonije, koji Španija smatra neustavnim, počelo je u devet sati na velikom broju biračkih mesta, prenosi El Pais.

Katalonska vlada saopštila je danas, uoči početka planiranog referenduma o nezavisnosti Katalonije koji Madrid osporava, da će on biti održan i pozvala birače da glasaju na bilo kom biračkom mestu koje je otvoreno u slučaju da je španska policija prethodno zatvorila njihovo biralište.

07:48 – KATALONSKA VLADA: REFERENDUMA ĆE BITI, GLASANjE BILO GDE

Katalonska vlada saopštila je daas, uoči početka planiranog referenduma o nezavisnosti Katalonije koji Madrid osporava, da će on biti održan i pozvala birače da glasaju na bilo kom biračkom mestu koje je otvoreno u slučaju da je španska policija prethodno zatvorila njihovo biralište
“Ljudi koji utvrde da su njihova birališta zatvorena, treba da znaju da će moći da glasaju bilo gde”, rekao je portparol katalonske vlade Hordi Turulj na konferenciji za novinare.
Katalonska vlada saopštila je i da, pošto je veći deo biračkog materijala zaplenjen, glasači mogu da iskoriste birački listić koji su sami odštampali kod kuće,prenosi Rojters.
“Vlada je danas u poziciji da potvrdi da možemo da slavimo referendum o samoopredeljenju – ne kao što smo želeli, ali uz (demokratske) garancije”, rekao je Turulj, prenosi AFP.
Agencije u međuvremenu javljju da su novi glasački listići stigli na biračka mesta.
Prve procene o izlaznosti birača na zabranjenom referendumu biće iznete pre podneva, saopštila je katalonska vlada.

08:19 – OGROMNA VEĆINA KATALONACA ŽELjNA DA IZAĐU NA REFERENDUM

Prema rezultatia anketa, ogromna većina građana Katalonije je, uprkos dubokoj podeljenosti oko nezavisnosti, željna da izađe na referendum i konačno reši to pitanje.
Katalonija tvdida u državni budžet, kao najbogatija provincija, uplacjuje deset milijardi evra više nego što dobija od Madrida, dok Andaluzija, najsiromašnija oblast, dobija osam milijardi evra više nego što uplaćuje.
Prethodni lider te španske provincije Artur Mas organizovao je 2014. godine neobavezujući referendum na kojem je oko 80 odsto izašlih glasalo za otcepljnje od Španije.
Španska vlada je obećala da će zaustaviti referendum.
Ipak, prema zakonu kojuje usvojio lokalni parlament, katalonski lideri navode da mogu da proglase nezavisnost od Španije u roku od 48 sati od glasanja.

08:50 – POLjOPRIVREDNICI SA TRAKTORIMA NA ULICAMA, 17.000 POLICAJA NA ULICAMA

Pridružili su im se i poljoprivrednici koji su se u kolonama traktora, sa kojih se vijorila katalonska zastava, okupili su katalonskim gradovima u znak podrške eferendumu o nezavisnosti španske pokrajine.
Katalonska policija dobila je naređenje da iprazni sve zgrade do nedelje ujutru, policajcima je savetovano da se suzdrže od korišćenja nasilja, a kako će oko 17.000 policajaca odgovoriti na tu naredbu vidi se kao kjuč uspeha ili propasti planiranog referenduma.
Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI