SOK: PLENKOVIC ZALEDIO HRVATE: MI SMO U RATU

Učinio je to kao da izgovara nešto sasvm nevažno i uobičajeno, a novinaru, naravno, nije palo na pamet da premijeru postavi neka logična potpitanja. Na primer: ko ratuje proti Hrvatske, ko su saveznici našeg neprijatelja, ko je na našoj strani, odnosno na čijoj smo mi strani, kakve nam tragedije prete i zbog čega s, pobogu, uopšte ratuje?, piše hrvatski književnik i novinar Ivica Đikić, prenosi „Al Džazira Balkans“.

Opet Rusi za sve krivi…

„Ništa se od premijera, međutim, nije saznalo, osim da se nalazimo u ratu i da se taj rat vodi putem medija, što bi trebalo da podrazumeva učešće nekih ovdašnjh novinarskih kuća i novinara u antidržavnoj ujdurmi. Premijer je dan kasnije poručio da je to nešto s čim su suočene i vlade u drugim zemljama, pa tako i Hru geostrateški zanimljiva. Uostalom, hrvatsko Ministarstvo inostranih poslova je, zajedno sa ministarstvima još sedam država EU, tajno pisalo visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini i zatražilo pomoć u suzbijanju ruske propagande.

Evo konteksta Plenkovićeve objave da smo u ratu. Novinari „Jutarnjeg lista“ otkrili su ugovor o tzv. roll-up kreditu između posrnulog koncerna Agrokr i američkog strvinarskog fonda Knighthead. Iz ugovora proizlazi da taj fond – koji se jeftino domogao velike količine Agrokorovih obveznica – ima ključnu ulogu u dnošenju svih važnih odluka i da ima pravo odmah i u celosti naplatiti svoj kredit aktiviranjem jemstava, ako Vlada odluči da smeni svog vanrednog poverenika u Agrokoru Antu Ramljaka.

Andrej Plenković i njegov HDZ smislili su, dakle, odbrambeni plan koji se sastoji u tome da se svako ko propituje i istražuje vladine poteze u upravljanju Agrokorom diskvalifikuje etiketom proruskog agenta u hibridnom ratu. Šta to Rusi preduzimaju i kako? Kakve dezinformacije plasiraju i preo koga? Ko je sve u toj ruskoj mreži i zašto? Ništa od toga, ali i to ništa trebalo bi da bude dovoljno da poverujemo da smo u ratu.Hrvatski premijer pokušava floskulama da uveri Hrvatsku da je u ratu – samo što taj rat, eto, niko ne vidi, a onaj ko navodno vidi ne želi da kaže šta vidi – pa pod maskom vanrednog stanja i vanredne uprave u Agrokoru čini šta god hoće. Baš kao što je nedavno poručio opozicionim zastupnicima u Saboru“, piše Ivica Đikić.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI