SNS NA OPSTIM IZBORINA INACE 55% GLASOVA

Istraživači javnog mnjenja uvereni da bi Aleksandar Vučić i SNS osvojili više glasova nego na prethodnim izborima, dok bi podeljene opozicione stranke doživele novi politički debakl
 

Ukoliko predednik Srbije Aleksandar Vučić i njegovi saradnici odluče da zajedno sa beogradskim, lokalnim izboima raspiše i vanredne parlamentarne izbore, sasvim je izvesno da SNS može osvojiti čak i do 55 odsto glasova, tvrde stručnjaci!

Opozicija u problemu
Parlamentarni izbori bi potpuno i konačno iscrpli opoziciju
Miroslav Šutić, agencija “Parner konsalting”Istraživači javnog mnjenja kažu da opšti izbori u ovom trenutku odgovaraju naprednjacima, koji bi mogli da budu jednako ubedljivi kao i na prehodnom glasanju, dok podeljenu opoziciju po svemu sudeći čeka još jedan politički debakl.

Čeka se odluka

Predsednik Vučić, podsetimo, u petak je potvrdio da “nije tajna da se u SNS razmišlja o raspisivanju opštih izbora”, ali je naglasio da definitivnu odluku nije još doneo. Osim što, kko smo već pisali, celo rukovodstvo zateva od Vučića da zajedno sa beogradskim na proleće 2018. raspiše i vanredne parlamentarne izbore, isto traže i predstavnici opozicije.

Stručnjaci, međutim, smatraju da su opozicioni lideri jaki samo na rečima, a da zapravo Boga mole da ne bude izbora.Opšti izbori idu u korist SNS zbog harizme lidera, stabilnog i disciplinovanog biračkog tela i moćne stranačke organizacije.Politikolog Jelena Vukoičić tako kaže da spajanje izbora definitivno ide u prilog vladajućim strakama, re svega SNS…– Dobri ekonomski pokazatelji, povećanje plata i penzija i izbalansirana spoljna politika idu u prilog vlasti. Projekcije ukazuju da njihova podrška trenutno premašuje 50 odsto. Opozicija, s druge strane, ne nudi nikakvu prihvatljivu i osmišljenu politiku. Njihva mana je takođe što ne mogu nikako da se ujedine i dogovore oko zajedničkog nastupa. Gotovo je sigurno da će ići u više kolona, što im dodatno umanjuje šanse… – objašnjava Vukoičićeva.I direktor agencije “Partner konsalting” Miroslav Šutić smatra da bi održavanje opštih izbora bilo pogubno za opoziciju.

Projekcije jasne
Projekcije ukazuju da podrška SNS premašuje 50 odsto. Opozicija, s druge strane, ne nudi nikakvu politiku
Jelena Vukoičić, politikolog Parlamenarni izbori su rešenje za potpuno i konačno iscrpljivanje opozicije. Taj cilj će svakako biti ostvaren ukoliko se raspišu, ali smatram da je njiovo održavanje generalno nepotrebno. Ti izbori mogli bi da doprinesu daljem rastu tenzija na društvenoj sceni Srbije… – upozorava Šutić.

Jako biračko telo

Direktor agencije “Faktor plus” Vladimir Pejić ističe da je u politici previše kalkulacija i matematike, a mnogo manje suštine.– SNS ima svojih razloga da se održe i parlamentarni izboi, pre svega zbog jake podrške koju ima u biračkom telu. Što se tiče opozicije, ona po prirodi stvari uvek želi izbore. Moja preporuka je ipak da se stranke i političari više bave konkretnim stvarima koje će ponuditi građanima, a manje kalkulacijama… – poručuje Pejić.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI