SNS I SPS SE DOGOVORILI O SASTAVU VLADE . DACICU DVA MINISTARSTVA

Sve je spremno za formiranje nove vlade, osim konačne liste ministara, o čemu će mandatar Aleksandar Vučić odlučiti u poslednjem trenutku.

Juče je u popodnevnim časovima održan hitan sastanak najužeg rukovodstva Socijalističke partije Srbije, a danas ili sutra će biti održana sednica Predsedništva SNS-a, a tema i jednog i drugog sastanka je nova vlada. Spisak ministara moraće da prođe i proveru Glavnog odbora SNS-a, ali sednica još nije zakazana i ne zna se kada će se to dogoditi.

Stefanović: Premijer ne piše fraze

Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je juče da će nova vlada biti formirana veoma brzo i da nema potrebe da se spekuliše ko će u njoj biti. Upitan da li će ostati na mestu ministra policije, on je ponovio da se „nije rodio u fotelji“ i da o tome ko će biti u novoj vladi odlučuje mandatar. Govoreći o premijerovom ekspozeu, on je rekao da premijer nije čovek koji stavlja fraze u ekspoze i dodao da će u njemu biti sve što je politika nove vlade, što je program vlade. – To je politika koju svi mi moramo da poštujemo, a biće to prilika i da građani Srbije čuju šta će njihova zemlja da radi naredne četiri godine – zaključio je Stefanović.

– U medijima se mogu pročitati razne kalkulacije o tome šta traži Socijalistička partija Srbije, ali prava istina je daleko od toga. Ivica Dačić i njegove partijske kolege će prihvatiti sve što im Vučić ponudi jer nisu baš u situaciji da izvoljevaju. Ne treba zaboraviti da je uz najverovatnije dva ministarska mesta koja će dobiti u pitanju i mnogo pozicija državnih sekretara, pomoćnika ministara, ali i direktora javnih preduzeća, predsednika upravnih odbora i mnogo drugih primamljivih funkcija – kaže izvor „Alo!“ koji je dobro upućen u postizborne pregovore.

Prema njegovim rečima, činjenica je da Ivica Dačić može da ima problem u stranci sa delom rukovodstva koji predvode Slavica Đukić Dejanović, Branko Ružić i Novica Tončev, koji stalno traže veće parče kolača u vladajućoj koaliciji, ali da Dačić neće imati većih problema da prihvati Vučićevu “daj ili ostavi“ ponudu.

– Poznato je da ni Vučić nema baš preveliko razumevanje u stranci za koaliciju sa socijalistima, koji se proteklih godina nisu pokazali kao naročito odani partneri. Većina njegovih najbližih saradnika odavno je tražila da naprednjaci sami prave vladu sa manjinama. Zato bi i u najvišim organima vrlo teško prošla previše velikodušna Vučićeva ponuda, s obzirom na to da neki visoki funkcioneri SPS-a nisu pokazali poštovanje kad ih je premijer posle izbora 2014. godine zvao u vladu, mada nije morao – tvrdi naš izvor.

Inače, ono što se za sada zna jeste da se u novoj vladi verovatno neće naći Srđan Verbić, Snežana Bogosavljević Bošković, Velimir Ilić i Željko Sertić, a verovatno ni Kori Udovički. Kadrovske kombinacije, kao nikada ranije, prekrivene su velom tajne, a jedino Vučić zna ko je zaista u igri, a ko ne. Ipak, sve bi trebalo da se zna do utorka, kada će, kako je predviđeno, Vučić u Skupštini čitati maratonski ekspoze, koji ovih dana završava a smi su sigurni da će Srbija imati novu vladu već do kraja naredne sedmice.

Marija ne ide u Vojsku

Medijske navode da bi na mestu ministra odbrane mogla da se nađe potpredsenica SNS-a Marija Obradović izvor „Alo!“ blizak SNS-u ocenjuje kao nerealne. – Pred Ministarstvom odbrane su vrlo teški i ozbiljni zadaci. Srbija mora da vrlo pažljivo balansira između NATO i Rusije i veoma je bitno da tu poziciju zauzme neko ko ima veliko iskustvo i ko uživa ogromno Vučićevo poverenje. Svaka čast Mariji Obradović, ali pozicija potpredsednika stranke za nju je optimalna u ovom trenutku – kaže izvor „Alo!“ i podseća da kompletna garnitura potpredsednika SNS-a i jeste zamenjena kako isti ljudi ne bi bili i na državnim i na stranačkim funkcijama.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI