SLUCAJ BENTLI: ZALBA ODBIJENA, TROJICA IZ BENTLIJA OSTAJU U PRITVORU

Trojica osumnjičenih za ugrožavnje sigurnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića u slučaju “bentli” ostaju u pritvoru zbog postojanja sunje da će boravkom na slobodi ometati postupak uticanjem na svedoke, odlučilo je pravosnažno danas Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu
 

Tom odlukom veće je odbilo kao neosnovanu žalbu Višeg javnog tužilaštva koje se žalilo na rešenje o određivanju pritvora jer osumnjičenima pritvor nije određen i zbog razloga da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo.
Sud je ocenio kao neosnovane žalbene navode tužilštva imajući u vidu da je, kako se navodi u saopštenju Višeg suda, sudija za prethodni postupak ravilno postupio kada im je odredio pritvor do 30 dana zbog postojanja sumnje da će boravkom na slobodi ometati postupak uticanjem na svedoke.

Isto veće nije odlučilvalo o stvarnoj nadležnosti u ovom krivičnom postupku, imajući u vidu da je u ovoj fazi javni tužilaštvo organ kji rukovodi tužilačkom istragom shodno Zakoniku o krivičnom postupku, dodaje se u saopštenju Višeg suda.Sudija za prthodni postupak je prošle sedmice dostavio spise predmeta krivičnom vanpretresnom veću radi preispitivanja stvarne nadležnosti suda u oom postupku, budući da je za krivično delo koje se osumnjičenima stavlja na teret zaprećana kazna zatvora do pet godina.

U ovom slučaju trojic osumnjičenih optužnica tereti za krivično delo ugrožavanje sigurnosti i to predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
Krivična dela za koja je zapreena kazna zatvora do 10 godina spadaju u nadležnost osnovnih sudova, a dela preko 10 godina zatvora u nadležnost viših sudova, osim ako posebnim zakonima ili zakonskim odredbama nije drugačije određeno.

U ovom slučaju određen je pritvor do 30 dana zbog opasnosti da će uticati na svedoke Luki Raduloviću, Milošu T. i Stevan D.Oni su uhapšeni 2. septembra, nedgo pošto su na kružnom toku oko 8:20 na Topčiderskoj zvezdi naleteli automobilom “bentli” španskih registarskih oznaka na vozilo u kome se nalazio predednik Srbije, a koje se kretalo u koloni.
Vozača bentlija Luku Radulovića inače traži austrijsko pravosuđe zbog pokušaja ubistva jednog Rumuna u diskoteci u Beču u martu ove godine.
Bentli inače pripada bivšem fudbalskom reprezenttivcu Ivici Dragutinoviću.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI