SLATKO OD KAJSIJA

Moji roditelji su sa sela, i secam se da su deda i baba u dvoristu imali 5-6 kajsija. Nisam shvatala koliko je to bogatstvo, ali sam uzivala kad smo vikendom odlazili u selo i kad sam “visila” na drvecu i uzivala u slatkoci plodova. Majka je kuvala slatko i puuuuno pekmeza i od tada pa do danas mislim da nema lepseg pekmeza.

U selu odavno vise nema kajsija, sada ih kupujem na pijaci… Kad sam bila mlada, govorila sam da nikad necu kuvati slatka i pekmeze, sta ce mi to, ali se to tokom godina promenilo, posebno od kada moja majka i svekrva nisu mogle to vise da rade . Pocela sam sa slatkom od kupina, jer ga najvise volim, pa onda jedno za drugim…

Ako zelite da vam pekmez i slatko ima lepu boju, nikad ne kuvajte vise od 1 kg voca. Moja svekrva je ucila da sprema od jedne stare gospodje, koja je svako slatko i pekmez kuvala od po 1/2 kg voca i bilo je savrsene boje. Zato, ako zelite lepu boju pekmeza od kajsija, zaboravite na kuvanje vece kolicine u velikoj serpi ili na kuvanje u rerni.

Slatko od kajsija nikad nisam spremala zbog krecne vode, to mi je previse posla, a i gde sad da nadjem krec, ali mi je svekrva i tu pomogla.

 

slatko od kajsija

Potrebno je:

1 kg ociscenih kajsija

1 kg secera

1 kafena puna kasicica sode bikarbone

1 kasicica limontusa

Kajsije ocistiti i podeliti na polovine. Mozete kuvati i cele kajsije, ako imate “ono” za vadjenje kostica. Za slatko nam trebaju cvrste kajsije, a za pekmez mogu da budu i potpuno zrele i meke.

Ociscene kajsije naliti vodom da ih pokrije i sipati sodu bikarbonu, pa rukama izmesati. Tako nek odstoje 15-ak minuta..

Za to vreme spinujte 1 kg secera sa dve case vode, da vri nekoliko minuta, kad se izgubi pena, a pojave se klobuci sirom serpe, onda spustati ocedjene kajsije i kuvati na jacoj vatri oko 30 minuta. Vremenski se ne moze odrediti duzina kuvanja, jer to zavisi od toga kakve su kajsije. Posle pola sata, izvaditi soft od slatka na tacnu, ostaviti u frizider na 2-3 minuta. Ako sa kasicice pada kap po kap, onda je gotovo. Tokom kuvanja skidati penu sa slatka, a pred karaj kuvanja dodati limontus.

Kad serpu sklonite sa vatre, protresite je da se ostatak pene skupi na sredini, openite slatko i pokrijte serpu mokrom krpom.

Sutradan slatko sipati u tegle.

Najpoplarnije
Facebook Comments
Share