SKANDAL U SKUPŠTINI: Mićunović svojevoljno prekinuo zasedanje

(FOTO) SKANDAL U SKUPŠTINI: Mićunović svojevoljno prekinuo zasedanje i zakazao nastavak konstitutivne sednice za ponedeljak!
Predsedavajući Narodne Skupštine, najstariji poslanik Dragoljub Mićunović iz DS nakon deset sati rasprave prekinuo je zasedanje parlamenta i nastavak konstitutivne sednice zakazao za ponedeljak… Na ovom zasedanju trebalo je da bude izabran novi predsednik parlamenta, a li je žestoka rasprava uglavnom vođena o svemu drugom osim o glavnoj temi temi dnevnog reda
 

Parlament je ranije danas konstituisan potvrđivanjem 250 mandata, a poslanici su oko 14 sati započeli raspravu o izboru predsednika parlamenta.

Za tu funkciju je predložena Maja Gojković (SNS). Na dnevnom redu prve sednice novog saziva parlamenta još je i izbor potpredsednika parlamenta, imenovanje generalnog sekretara I formiranje skupštinskih radnih tela.

Ovako je izgledao dan u Skupštini:
19.45

Pokret Dveri najavio je da neće glasati za Maju Gojković za predsednika parlamenta, jer, između ostalog, ne znaju koliko je ideologija i stranaka promenila, na šta su naprednjaci uzvratili pitanjem koja je ideologija Dveri ujedinila sa ostatkom opozicije nakon izbora.

Lider pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da Dveri neće podržati izbor Maje Gojković za predsednika Skupštine, jer, kako je rekao, nije na pravi način rukovodila prethodnim sazivom.

tanjug

On je zamerio Maji Gojković i to što je promenila nekoliko partija i upitao “da li ona ima ikakav politički stav, program i principijelnost”.

Kao da smo mi zaboravili koliko ste ideologija, programa i stranaka do sada promenili. Predsednik parlamenta ne bi trebalo da bude ličnost koja je promenila sedam stranaka. Jasno je da dobijamo stranačkog piona koji ima cilj da sprovodi interese vlade – rekao je Obradović.

Šef naprednjaka u Skupštini Srbije Aleksandar Martinović uzvartio je Obradoviću pitanjem ima li on neku ideologiju, navodeći da su se Dveri u izbornoj noći ujedinille sa strankama s kojima nemaju nijednu sličnost.

Ko vas je ujednio? Gde su građani koji imaju snagu da ujedine Dveri, DS, ÐB, DSS…na protestu ispred RIK-a bilo ih je 200 građana. Vi podršku građana nemate, imate nečiju drugu podršku – rekao je Martinović.

On je upitao Obradovića i zašto u noći između 24. i 25. aprila nisu podneli nijedan prigovor RIK-u, već tek onda kada je, kako je rekao, i matematički postalo jasno da Dveri nisu prešle cenzus.

U polemiku se uključio i lider radikala Vojislav Šešelj rekavši da nisu mogle Dveri, niti DSS, LDP ili SDS da vrše pritisak na RIK, već da je pritisak vršio američki ambasador u Srbiji Kajl Skat.

Skat je pritiskao RIK, Republički zavod za statistiku, a i vaša vlast je ustuknula pred Skatom – rekao je Šešelj.

7.30

Lider pokreta “Dosta je bilo” Saša Radulović nazvao je danas republički parlament “rijalitijom i farmom”, na šta su naprednjaci poručili da parlamentarce redu ne treba da uči neko ko se ni sam ne pridržava lepog ponašanja.

tanjug

Radulović je, inače, u raspravi o izboru predsednika parlamenta rekao da ÐB neće podržati izbor Maje Gojković za predsednika parlamenta, jer u sazivu koji je vodila nije bilo političke kulture.

Današnja rapsrava pokazuje koliko nema političke kulture i koliko je predsednica omanula u toj funkciji I to je glavni razlog što ÐB neće glasati za njen izbor – rekao je Radulović, dodajući da Skupština više liči na farmu i rijaliti I da to mora da se promeni.

Na to je reagovao poslanik SNS Veroljub Arsić, navodeći da je Radulović prekršio Poslovnik, jer je najviše zakonodavno telo u zemlji nazvao rijalitijem i farmom.

I onda apeluje na nas kao da je naš vaspitač i uči nas lepom ponašanju, a sam se toga ne pridržava – konstatovao je Arsić.

19.07

Liga socijaldemokrata Vojvodine neće podržati predlog da Maja Gojković bude izabrana za predsednicu parlamenta, izjavio je danas šef poslaničke grupe te stranke Nenad Čanak.

Uz svo poštovanje za gospođu Gojković i njen rad u protekle dve godine, nećemo glasati za nju, jer mislim da je parlamentu potrebno više energije za podizanje njegovog kredibiliteta i odbrane interesa svih građana – rekao je Čanak u Skupštini Srbije.

tanjug

Čanak je rekao i da LSV nije imala nekih većih primedbi na rad Gojkovićeve u protekle dve godine, podsećajući da je prilikom njenog prvog izbora održao verovatno najkraći govor, rekavši da nema šta da kaže.

Ovaj parlament zaslužuje nekog ko će voditi računa o njemu na način koji će imati ne samo svoj budžet, nego će imati i dovoljno snage da se suprostavi svim nasrtajima, a tu govorim o položaju poslanika, zaštiti integriteta, da ne bude po štampi glavna tema ko je kojim kolima došao na sednicu Skupštine, a da se ne sme dodirnuti tema ko je kakvim kolima došao na sednicu Vlade ili nekog javnog preduzeća – rekao je Čanak.

Osvrćući se na argument predlagača, koji je za Maju Gojković rekao da je izvrstan pravnik, Čanak je naveo da nije siguran da se neko naziva vrsnim pravnikom kada mu branjenik sedi u pritvoru 12 godina i na kraju mu otkaže punomoćje. 

Evo živog svedoka, je l” tako gospodine Šešelj? – rekao je Čanak.

18. 36

Šef poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je danas da ta stranka neće glasati za to da poslanica Srpske napredne stranke Maja Gojković postane predsednica Skupštine Srbije.

tanjug

Jovanović, čija ja stranka na prethodnim izborima nastupila sa Socijaldemokratskom strankom i Ligom socijaldemokrata Vojvodine, rekao je na sednici parlamenta i da je dobio poziv predsednika SNS-a Aleksandra Vučića na razgovor i da je na taj razgovor pristao.

Nećemo glasati za Maju Gojković, zbog toga što o tome nismo razgovarali, niko nam to nije izneo kao predlog, niko nas nije pozvao da se dogovorimo oko podrške. Lično joj želim uspeh, kao i svima drugima. Srpski parlament je uvek bio dobar dok su ga vodile žene, verujem da će se Maja Gojković potruditi da to bude tako, ali joj vi kao vladujuća stranka pomozite – rekao je Jovanović.

On je ocenio da je ponašanje na današnjoj sednici pokazalo da Srbija nema parlament i dodao da od spremnosti vlasti zavisi i dalji tok sednice.

Jovanović je kazao da će LDP podržati kandidate za potpredsednike Skupštine.
18.26

Poslanici Nardone skupštine Srbije su i posle pauze, proglašene zbog “smirivanja strasti”, nastavili da polemišu, zbog čega se vrlo malo raspravlja o izboru predsednika novog saziva parlamenta.

Tako je, posle izlaganja predsednice DSS Sande Rašković Ivić, koja je najavila da će ta stranka biti protiv izbora Maje Gojković za predsednika Skupštine Srbije, usledio niz polemika sa naprednjacima, koji su poručili da neće da im lekcije o patriotizmnu drže “ljudi koji nisu hteli da napuste ambasadorsko mesto u Rimu, kada je Italija priznala KiM”.

Izgleda da su vam italijanske bombe bile preče od Srba iz Krajine – rekao je Martinović i upitao je šta je radila kao direktor Komesarijata za izbeglice.

Kažete da su SNS i Aleksandar Vučić izdajnici jer nisu sproveli izbore na KiM, a Bojan Pajtić je kao ključni dokaz za izbornu krađu dao primer Sretana Brankovića iz Vitine na KiM, koji je navodno glasao sa 144 godine. Tvrdili ste da Vučić pokrao izbore baš na KiM, pa je l’ bilo izbora na KiM ili nije? – upitao je Martinović.

tanjug

Predsednica DSS je odgovorila da neće dopuštati da je Martinović vređa i da laže i da će zbog tvrdnji da je pokrala izbeglice on dobiti tužbu za laganje i klevetu.

Rašković Ivić je rekla da je Gojković “simbol kontinuiteta pogrešne politike i kadrovskog kontinuiteta”, da je prekršila Ustav jer nije raspisala lokalne izbore na KiM, a za Martinovića kazala je da se ne zna kada je govorio istinu, “onda kada je bio uvereni radikal ili danas”.

Jedan konvertit kao on bi trebalo da se pokrije ušima – rekla je Rašković Ivić.

U polemiku se uključila i Gojković, koja je Mićunoviću poručila da treba ili da vodi sednicu u skladu sa pravilima ili da dozvoli sledećem najstarijem poslaniku da je vodi onako kako treba da se vodi.

16.03

Skupština Srbije nastavila je rad posle oko dva sata pauze, kada je saopšteno da je formirano 16 poslaničkih klubova, a poslanici su prešli na raspravu o budućem predsedniku republičkog parlamenta. Poslanička grupa SNS je za novog predsednika Narodne skupštine predložila Maju Gojković, koja je i do sada obavljala tu funkciju. Ona je jedini kandidat za tu funkciju.

Tvitovi poslanika: “Ovo je skupština”

Pojedini poslanici požurili su i “pretekli” dnevni red prvog dana rada novog parlamenta i svoje utiske, ideje, zamerke i “vajkanja” izneli, ne za govornicom, već na društvenim mrežama.

Tako je lider LDP Čedomir Jovanović ocenio da je povratak LDP-a u skupštinu značajan zbog jačanje ideje liberalne, građanske i demokratske Srbije.

Dragan Šormaz iz SNS pohvalio, prikazujući svoju fotografiju u parlamentu, da mu je to sedmi mandat, a da će mu prioriteti biti “promene koje nas vode u EU”.

Lider pokreta Dosta je bilo “obavestio” je putem tvitera da se poslanici ne drže teme i ne raspravljaju o predlogu za izbor predsednika parlamenta, a njegov partijski kolega Dušan Pavlović je “izmerio” da se za sat i po vremena o kandidatu Maji Gojković raspravljalo oko pet minuta.

Radulović se takođe požalio da su poslanici njegovog poslaničkog kluba smešteni u ćošak sale, a nisu mu se svidele ni cene u skupštinskom restoranu.

Kako je predsedavajući prvom sednicom novog saziva Dragoljub Mićnović rekao, u parlamentu su konstituisane poslaničke grupe SNS, čiji će šef biti Aleksandar Martinović, a njegov zamenik Vladimir Orlić, zatim, SPS, čiji će šef biti Ivica Dačić i zamenik Aleksandar Antić, i SRS, koju će voditi Vojislav Šešelj, a zamenjivati Nemanja Šarović, kao i poslanička grupa “Dosta je bilo”, čiji će predsednik biti Saša Radulović, a zamenik Aleksandar Stevanović.

ŠEŠELJ: Glasaćemo za Maju Gojković, pod uslovom… DSS: Nećemo glasati za Maju!

Poslaničku grupu DS u parlamentu predvodiće Bojan Pajtić, a njega zamenjivati Nataša Vučković, dok će poslaničku grupu SDPS voditi Milorad Mijatović, PUPS, na čijem će čelu biti Milan Krkobabić, Dveri će predvoditi Boško Obradović, DSS Sanda Rašković Ivić, JS Dragan Marković, dok će poslaničku grupu LDP-SDA Sandžaka voditi Čedomir Jovanović, a njegov zamenik biće Enis Imamović.

U novom sazivu će poslaničku grupu imati i Nova Srbija, koju će voditi Velimir Stanojević, SVM-PDD, čiji će predsednik biti Balint Pastor, Pokret socijalista-Narodna seljačka stranka-Ujedinjena seljačka stranka, koju će voditi Ðorđe Komlenski.

Grupu LSV-Zelena stranka vodiće Nenad Čanak, a SDS Marko Ðurišić.

Tanjug

Kako je na sednici ranije saopštio predsedavajući Dragoljub Mićunović (DS), pauza će trajati jedan sat, tokom koje će biti formirani poslanički klubovi i biti podneti predlozi za predsednika parlamenta, potpredsednike, generalnog sekretara. Prethodno je potvrđivanjem mandata konstituisan 11. saziv republičkog parlamenta.

PAJTIĆ: Nećemo podrzati izbor Gojković za predsednicu parlamenta

Sednicu, kako predviđa regulativa, do izbora novog rukovodstva vodi najstariji poslanik, kome će u radu pomagati po jedan najmlađi sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata i generalni sekretar Narodne skupštine.

Najstariji poslanik u novom sazivu je Dragoljub Mićunović iz DS, rođen 1930 godine.

Tanjug

Dragoljub Mićunović ije na početku sednice poželeo uspeh kolegama, a onima koji su prvi put u parlamentu da moraju da čuvaju dostojanstvo parlamenta pre svega od njih samih, a onda i od “nasrtaja” drugih delova vlasti. 

Tanjug
Glavni kandidat za predsednika Skupštine Maja Gojković

– Ako želimo da sačuvamo dostojanstvo, čuvajmo ga u svim vidovima. Nikakva druga vlast ne može biti iznad ove vlasti. Poštujmo jedni druge – rekao je Mićunović, koji je pozvao poslanike da strasti ostave za neku drugu sednicu.

(FOTO) PRVA PARLAMENTARNA AKCIJA SAŠE RADULOVIĆA: Najveći problem – CENA KAFE U SKUPŠTINSKOM RESTORANU!

Sednici prisustvuje 242 poslanika.

Nove poslanike Narodne skupštine Republike Srbije danas, uoči početka prve konstitutivne sednice, na ulazu u zdanje na Trgu Nikole Pašića, dočekali su crveni tepih i svečana jedinica Vojske Srbije 

Tanjug

Na početku sednice najvišeg zakonodavnog tela izvedena je himna “Bože pravde”, za koju je bio zadužen Mešoviti hor Doma kulture Ruski Krstur i Katedralne crkve svetog oca Nikolaja, pod dirigentskom palicom Lidije Paše.

Tekst zakletve

“Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi”.

Taj hor nastavlja dugogodišnju tradiciju horskog pevanja u Ruskom Krsturu, s obzirom da je 2014. godine obeležena 120. godišnjica od osnivanja prvog hora.

MARTINOVIĆ UOČI KONSTITUTIVNE SEDNICE SKUPŠTINE: SNS danas predlaže anketni odbor o izborima!

Novi parlamentarci će, shodno uobičajenoj praksi, na prvoj sednici dobiti i zbirku propisa.

Kandidat za predsednika republičkog parlamenta je Maja Gojković, koja je kao predsednica prethodnog saziva zakazala prvu sednicu novog saziva.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI