SKANDAL: Dok Hilari ceka nominaciju, Demokrate se izvinjavaju Sandersu

U Filadelfiji je u ponedeljak, u senci skandala, počela Nacionalna konvencija Demokratske stranke na kojoj bi Hilari Klinton trebalo i zvanično da bude nominovana kao kandidat te stranke na predsedničkim izborima

Konvencija u Pensivlaniji, jednoj od država koje će biti od presudnog značaja na izborima u novembru, okupiće više od 5.000 delegata i oko 50.000 gostiju.

Skup, međutim, ne počinje onako kako su se demokrate nadale.

U petak je Vikiliks objavio oko 30.000 imejl poruka koje su navodno ruski hakeri ukrali sa servera Nacionalnog komiteta Demokratske stranke (DNC).

Te poruke svedoče o značajnoj pristrasnosti stranačkog rukovodstva na štetu jednog od potencijalnih predsedničkih kandidata, senatora Bernija Sandersa, a u korist Hilari Klinton.

Demokrate se izvinile Berniju Sandersu

Rukovodstvo Demokratske stranke izvinilo se u ponedeljak senatoru iz Vermonta Berniju Sandersu, njegovim pristalicama i celoj partiji zbog “neoprostivih mejlova”, koji sugerišu da se aktivno radilo na diskreditaciji njegove kampanje u trci za Belu kuću.
“Želimo da uputimo duboko i iskreno izvinjenje senatoru Sandersu, njegovim pristalicama i celoj Demokratskoj partiji zbog neoprostivih navoda u mejlovima”, navodi se u saopštenju Nacionalnog komiteta Demokratske partije (DNC) objavljenom prvog dana konvencije te stranke.
Ti komentari ne “predstavljaju vrednosti DNC kao ni našu posvećenost neutralnosti tokom procesa nominacije”, navodi se u saopštenju koji su potpisali privremeni lider stranke Dona Brazil i još šest zvaničnika.
AP napominje da saopštenje nije potpisala odlazeća predsedavajuća DNC Debi Vaserman Šulc, koja je zbog skandala objavila da će na kraju konvencije u Filadelfiji podneti ostavku.
Sanders je nešto ranije zatražio od pristalica demokrata da glasaju za njegovu rivalku Hilari Klinton kako bi zaustavili republikanskog kandidata Donalda Trampa na njegovom putu ka Beloj kući.

Epilog skandala ili pocetak epiloga je ostavka predsednice Demokratskog nacionalnog komiteta (DNC) Debi Vaserman Šulc koja će, kako je i sama najavila, funkciju napustiti odmah posle konvencije, preneo je Glas Amerike.

Menadžer kampanje Hilari Klinton Robi Muk zapitao je kako je moguće da su u skandal sa mejlovima umešani “ruski državni akteri” koji su ih objavili dan uoci skupa Demokratske stranke da bi pomogli predsedničkom kandidatu republikanaca, Donaldu Trampu. Dokaza za to nema, mada mediji spekulišu o tome. Kampanja Donalda Trampa okarakterisala je Mukove primedbe kao šalu.

U senci skandala ostala je objava imena kandidata za potpredsednika, senatora iz Virdžinije Tima Kejna.

– Tim Kejn je sve ono što Donald Tramp i Majk Pens nisu – kazala je Hilari Klinton, upoređujući dva glasačka listića koji će biti pred biračima za manje od tri meseca.

– Hilari Klinton ne vređa ljude, sluša ih. Ne napada saveznike, njih poštuje – rekao je Kejn.

Tokom prvog zajedničkog intervjua na nacionalnoj televiziji, Hilari Klinton je upitana da prokomentariše to što je Tramp optužuju da je korumpirana i nepoštena, odgovorila:”Ne zovem ga nikakvim imenima. Neću biti deo tog festivala uvreda u kome Tramp uživa. On slobodno može da priča šta hoće, i koristi sve svoje vreme na televiziji da to radi”.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI