SIRUP OD ZOVE

Kako nam je prošle godine bilo malo napravljenog soka od zove, iako sam pravila duplu meru, ove godine sam baš zasukala rukave i napravila jednu ogromnu. Dobila sam 44 litre sirupa. Mi sok volimo svi, posebno leti hladan, a priprema nije teška, jedino što mora da se čeka 48h. A nabrali smo je za sat vremena nas dvoje.

 

sok od zove bazge

Sastojci:

  • 720 cvetova zove
  • 38 litara vode
  • 20 kg šećera
  • 480 gr limuntusa
  • 30 gr konzervansa ( 1 konzervans je 5 gr, a 1 ide na 5kg voća, ja sam malo smanjila )

 

Priprema:

Uzeti jedno veliko bure, najbolje ono u koje stavljate kupus.

Dobro ga oprati i brojati cvetove ( malo je dosadno ali vredi ).

Dodati limuntus i naliti vode.

Ostaviti 24h da odstoji.

Sutradan koliko god možete rukom povadite cvetove koje stisnete i iscedite.

Stavite lepo malu stolicu, uzmete 2 – 3 veća lonca ili plastične činije i bokalom vadite sok sa cvetićima koji su preostali i cedite kroz žičanu veliku cediljku.

Operete bure i sve vratite nazad.

Naspete šećer i konzervans, dobro promešate i ostavite još 24h da odstoji.

U toku tih 24h nakoliko puta promešate, kad se setite.

Sutradan, ako je potrebno procedite opet, ako na površini ima crnih tačkica ili ostataka cvetova.

Raspite u flaše, može i u plastične od soka i odložite na suvo i tamno mesto.

Najpoplarnije
Facebook Comments
Share