SIPTARI U PANICI, TRAMP DOLAZI U BEOGRAD

Hašim Tači i Bedžet Pacoli u SAD pokrnuli lobističku ofanzivu ne bi li sprečili dolazak američkog lidera u Beograd. Dolazak Trampa u Srbiju bio bi veliki udarac za lažnu dravu Kosovo
 

Najavljena poseta američkog predsednika Donalda Trampa Srbiji izazvala je neviđenu paniku među Albancima.
Otkako je Tramp prihatio poziv predsednika Aleksandra Vučića da poseti našu zemlu, kosovski Albanci i njihovi mentori na sve načine pokušavaju to da osujete, uplašeni da bi njihovi najbliži saveznici mogli da im okrenu leđa i podrže Srbiju u vezi sa statusom Kosova i Metohije

Mnogo ih žulja

Kako svedoče Informerovi diplomatski izvori, omah nakon potvrde Trampovog skorog dolaska u Srbiju, predsednik lažne države Kosovo Hašim Tai i šef diplomatije i najbogatiji šiptarski tajkun Bedžet Pacoli rastrčali su se po marginama Generalne skupštine UN u pokušaju da preokrenu situaciju.

Velike šiptarske frustracije
Amerikanci su najveći saveznici Šiptara, oni su im i napravili državu. Dolazak Trampa u Srbiju zato bi sigurno izazvao njihove frustracije
Božidar Delić, penzionisani eneral Kada su Tači i Pacoli čuli da je Tramp stegao ruku Vučiću i dao mu reč da će posetiti Srbiju, odmah su krenuli u kontraofanzivu. Preko svojih lobističkih kanala u vašingtonskoj administraciji krenuli su da plasiraju priče o lošim odnoima Srbije i SAD i podsećaju na sva otvorena pitanja u odnosima naše dve zemlje, poput slučaja braće Bitići (vidite okvir). Najviše ih, naravno, žulja pitanje Kosova, članstva u Unesku i Interpolu. U panici su da bi Tramp mogao da im pokvari račune – navodi naš izvor.

Ova naša saznaja potvrđuje i činjenica da je Hašim Tači brže-bolje pozvao Trampa u posetu Prištini i pohvaio se kako je s njim imao “vrlo prijateljski i topao razgovor”.- Predsednik Tramp, kao i svi prethodni lideri SAD, ima jasnu viziju za Kosovo i veoma nam je značajna njegova podrška – poručio je Tači iz Njujorka, očigledno uznemiren time što je lider SAD bio oduševljen kada je čuo koliko je u Srbiji cenjeAlbancima svakko ne odgovara d Tramp poseti Srbiju jer to ukazuje ko je dominantan i najbitniji faktor u regionu. Zato verujem da će sve učiniti da tu posetu spreče.Upitan da prokomenariše strah, ali i bes koji dolazi od strane Albanaca, analitičar Aleksandar Pavić potvrđuje da bi prištinskim separatistima sigurno teško palo ako bi Tramp došao u Beograd, a zaobišao Prištinu.- Poseta Trampa Beogradu bila bi pozitivna ako ne bi ugrozila teritorijalni integritet Srbije. Naše rukovodstvo trebalo bi da predsedniku SAD, kao deklarianom borcu protiv terorizma, ukaže da su neprihvatljivi pokušaji njegovih prethodnika da otcepe deo Srbije – objašnjava Pavić.

Direktor Centra za nacionanu i međunarodnu bezbednost Darko Trifunović smatra da Srbija treba dobro da iskoristi šansu koja joj se pruža.

Misterija slučaja Bitići

* Braća Ilija, Mehmet i Agron Bitići ubijeni su u julu 1999. u Petrovom Selu
* Tokom rata borili su se u redovima terorističke OVK
* Njihova tela otkrivena su u julu 2001. u masovnoj grobnici u Petrovom Selu
* Tela su pronađena sa vezanim rukama i sa ranama od ispaljenih metaka na glavi
* Sve američke administracije od 1999. do danas od Srbije traže da se ovaj slučaj rasvetli

– Trampova Amerika je repulikanska i to Srbiji može ići u prilog. Poseta Trampa za nas može značiti veliku priliku za poboljšanje odnosa sa SAD. Narvno da Albancima nije drago. Oni su dizali spomenik Klintonovima i Tramp njima nije prijatelj, mada na sve načine pokušavaju da nrmalizuju odnose sa SAD. Mi takođe treba da prestanemo da duvamo u ruske trube, jer se na taj način zameramo Amerikancima… – zaključuje Trifunović.

Šiptarski lobi aktivan

Na drugoj strani, general u penziji Božidar Delić ističe da ne trea gajiti prevelika očekivanja od posete aeričkog lidera.
SAD jesu najveći saveznik Šiptara, one su im i napravile državu. Dolazak Trampa u Srbiju zato bi sigurno izazvao njihove frustracije. Šiptarski lobi u Americi definitivo je jedan od najjačih i finansijski najmoćnijih – objašnjava Delić.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI