Si Djinping : KINA I RUSIJA CE VLADATI SVETOM. ANERIKANCI U SOKU

RUSIJA I KINA ĆE ZAVLADATI SVETOM! Govor predsednika Kine zaprepastio Amerikance i podigao uzbunu u NATO!
Kineski predsednik Si Đinping tvrdi da će njegov vojno-ekonomski savez sa Vladimirom Putinom, pobediti NATO i stati na put američkim osvajačkim ambicijama, najkasnije za deset godina

Rusija i Kina će najkasnije do 2026. zavladati svetom, tvrdi kineski predsednik Si Đinping. On je u obraćanju naciji prošle nedelje istakao da će njegov savez sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom pobediti NATO i konačno stati na put osvajačkim ambicijama SAD.

EU i SAD propadaju

Kineski predsednik je neobično zapaljivo izlaganje imao povodom 95. godišnjice osnivanja Kineske komunističke partije.

Svedoci smo svakodnevne američke agresivne politike i prema Rusiji i prema Kini. Verujem da Rusija i Kina mogu da naprave pakt u odnosu na koji će NATO biti nemoćan i koji će okončati imperijalističke težnje Zapada – naveo je Đinping.

On je dodao da se svet već sada nalazi na prekretnici, na ivici radikalnih promena.

Vidimo da Evropske unija polako propada, kao i američka ekonomija. To sve vodi novom svetskom poretku – rekao je Đinping.

Prema njegovim rečima, neizbežne su promene.

Ništa ne može biti kao što je bilo nekad. Za deset godina imaćemo novi svetski poredak u kojem će ključan biti savez Kine i Rusije – istakao je kineski vođa.

Njegovim govorom zapadni lideri, naročito američki, bili su zaprepašćeni. Oni su to protumačili kao javni poziv Si Đinpinga Vladimiru Putinu da njihove dve zemlje formiraju vojni savez protiv NATO, od kojeg Vašington godinama strahuje.

Kina i Rusija, naime, tesno sarađuju u ekonomskoj sferi i na više nivoa na međunarodnoj sceni, ali nemaju konkretan vojni savez. Najbliže tome je Šangajska organizacija za saradnju (SCO), čiji su osnivači Rusija i Kina, pripadaju joj i Kazahstan, Uzbekistan, Tadžikistan i Kirgistan, a uskoro bi trebalo da se priključe i Indija i Pakistan.

U pitanju je savez koji podrazumeva razmenu obaveštajnih podataka među članicama, zajedničke antiterorističke operacije i borbu protiv sajber terorizma na teritoriji centralne Azije, ali ne i konkretnu vojnu saradnju.

Ovakva saradnja više nije dovoljna. Zato smo započeli razgovore o sveobuhvatnom partnerstvu i strateškoj saradnji

Vladimir Putin

Da je formiranje rusko-kineskog vojnog saveza veoma blizu, govore i ranije izjave Vladimira Putina. On odavno želi da proširi i vojne i ekonomske veze s Kinom, zemljom koju naziva svojim najvažnijim strateškim partnerom.
Ovakva saradnja više nije dovoljna. Zato smo započeli razgovore o sveobuhvatnom partnerstvu i strateškoj saradnji. “Sveobuhvatno” znači da ćemo sarađivati na svim važnim svetskim pitanjima, a “strateško” znači da ćemo pridavati ogroman značaj saradnji naših vlada – rekao je Putin krajem juna, prilikom posete Kini.

Pretnje sve veće

Inače, i Moskva i Peking suočavaju se s rastućom pretnjom SAD i NATO na svojim granicama. Obema zemljama pretnju predstavlja američki raketni sistem THAAD, koji Vašington namerava da postavi u Južnoj Koreji, nadomak granica Rusije i Kine.

Amerika tvrdi da je to zaštita od eventualnog napada Severne Koreje. Pored toga, SAD još od kraja 90-ih godina provociraju Moskvu šireći NATO na istok Evrope, približavajući se tako ruskim granicama. S druge strane, Peking ima problem s Amerikom u Južnom kineskom moru, koje istorijski pripada Kini, a SAD ga smatraju međunarodnim vodama.
Vašington stalno šalje svoje brodove u kineske vode i nadgleda tu teritoriju špijunskim letelicama, što Peking smatra provokacijom.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI