SI ĐINPING U ŽELEZARI: Srbija i Kina su susedi, iako smo hiljade kilometara udaljeni jedni od drugih!

SI ĐINPING U ŽELEZARI: Srbija i Kina su susedi, iako smo hiljade kilometara udaljeni jedni od drugih!
Železara Smederevo koju uskoro preuzima kineski Hestil, vratiće sjaj i vitalnost, i preuzeti aktivnu ulogu u povećanju standarda ljudi ali ekonomskog razvoja Srbije, poručio je danas u tom gradu predsednik NR Kine SI Ðinping i dodao da će saradnja dve zemlje u Železari biti model ne samo kinesko-srpske praktične saradnje, nego i međunarodnje saradnje Kine i Jugoistočne Evrope


Kineski predsednik je istakao da su Kina i Srbija veliki prijatelji i partneri, da jedni drugima pomažu, a da je kineska strana spremna da produbi praktičnu saradnju.

– Smederevo je poznat istorijski grad i važna industrijska baza Srbije, sa izvrsnom lokacijom, dugom istorijom i dobro osnovom. Uveren sam da će, uz intenzivnu saradnju i iskorišćavanje svoje konkurentnosti i podizanje konkurentnosti srpske kompanije, ona vratiti sjaj i vitalnost – rekao je on obraćajući se prisutnima u Smederevu.

On je pomenuo da je taj projekat još jedan proizvod tradicionalnog prijateljstva srpskog i kineskog naroda, i poručio da će Kina dati maksimalnu podršku za zajedniči uspeh.

– Ja bih kineskim saradnicima iz Hestila dao savet da ne daju preveliku garanciju unapred, nego da održe iskreno i ozbiljno obećanje. Moramo da realizujemo dato obećanje da unapređhujemo taj projekat – rekao je on.

Kineski predsednik je istakao da će Hestil, svojim narednim tehnologijama,u saradnji sa srpskim partnerima, otvoriti tržište i dati doprinos za unapređenje zivotne sredine, bolji životni standard građana i podići zaposlenost u Smederevu.

– Prijatelji, kineski narod se zalaže za put samostalnog i mirnog razvoja, put uzajamne koristi i prosperiteta – poručio je Si.

On je rekao da je Srbija na važnom strateškom položaju za saradnju Kine sa Centralnom i Istočnom Evropom, i da će u tome igrati važnu ulogu.

– Radujem me što je saradnja sa Srbijom najbolja među zemljama Jugoistočne Evrope – rekao je Si navodeći kao primere dobre saradnje dve zemlje most “Mihajlo Pupin”.

– Spremni smo na još bolje rezuitate u projektima. Neka ova saradnja bude primer u saradnji Kine sa drugim zemjama Centralne i Istočne Evrope – rekao je on.

Obraćajući se predsedniku Tomislavu Nikoliću, premijeru Aleksandru Vučiću, radnicima Železare, on je rekao da je došao na poziv Nikolića, a cilj mu je da tradicionalno prijateljstvo i saradnju dve zemlje prodube u korist dva naroda i da se kinesko-sropski odnosi pdignu do novog, višeg nivoa.

Si je prisutne podsetio i na kinesku poslovicu koja kaže: “Udaljenost ne utiče na odnos dobrih prijatelja”.

– Mi smo kao susedi, iako smo desetine hiljada kilometara udaljeni, postoji tradicionalno prijateljstvo koje moramo da negujemo, a razvoj odnosa se sučava sa neviđenim prilikama – poručio je Si.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI