SI ĐINPING PORUČIO: Lepa Srbijo, prenosim ti srdačne pozdrave bratskog kineskog naroda! #vesti

SI ĐINPING PORUČIO: Lepa Srbijo, prenosim ti srdačne pozdrave bratskog kineskog naroda!
Predsednik Kine Si Ðinping poručio je danas u Beogradu da je uveren da će njegova poseta Srbiji biti uspešna i otvoriti novu istorijsku stranu razvoja odnosa između Kine i Srbije
 

– Očekujem da razmenim mišljenja sa liderima Srbije o bilateralnim odnosima kao i o drugim pitanjima od zajedničkog interesa i s njima zajedno isplaniram budući razvoj naših bilateralnih odnosa – poručio je predsednik Kine u govoru na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla”.

Kineska strana je, kako je istakao, spremna da zajedno sa srpskom, koristeći dobar trend, podiže nivo bilateralnih odnosa i praktičnu saradnju na još viši nivo i time otvori novu situaciju uzajamne koristi saradnje, zajedničke pobede i zajedničkog razvoja.

Si je izrazio zadovoljstvo zbog zvanične posete, kako je naveo, “lepoj Republici Srbiji” na poziv predsednika Tomislava Nikolića i preneo najsrdačniji pozdrav i najlepše zelje vladi i narodu Srbije, u ime vlade i naroda Kine.

On je naveo da je tradicionalno prijateljstvo između Kine i Srbije, kao i njhovih naroda, izdržalo istorijska iskušenja turbulentnih promena na međunarodnoj i domaćoj sceni i da “beleži novi sjaj iz stare tradicije”.

Prema njegovim rečima, bilateralni odnosi Srbije i Kine su poslednjih godina, naročito od 2009. godine kad je uspostavljeno strateško partnerstvo između dve strane, “koračali brzom trakom razvoja”.

– Međusobna politička poverenja dve zemelje su učvršćuju, a saradnja u oblasti energetike, izgradnje saobraćajnih infrastruktura i poljoprivrede beleže nove sjajne tačke, dok je kulturna razmena dinamična, a razmena ljudi sve intenzivnija – rekao je Si.

Si je rekao i da Srbija i Kina održavaju komunikaciju i koordinacju u vezi sa međunarodnim i regionalnim pitanjima i dobro sarađuju u okviru uspostavljanja veza i saradnje izmejdu Kine i centralne i istočne Evrope.

Kineski predsednik stigao je danas u trodnevnu posetu Srbije, tokom koje će se sastati sa državnim vrhom Srbije i, između ostalog, posetiti Železaru u Smederevu.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI