SI ĐINPING DOLAZI U ISTORIJSKU POSETU: Kineski predsednik donosi MILIJARDE INVESTICIJA

Trodnevna poseta šefa kineske države pokrenuće novi talas velikih investicija u našoj zemlji, procenjuju stručnjaci… Hoće li Zapad posetu Đinpinga shvatiti kao pretnju

Poseta kineskog predsednika Si Đinpinga, koji u petak dolazi u trodnevnu posetu Srbiji, pokrenuće novi veliki talas investicija u našoj zemlji!

Istorijski dolazak šefa kineske države u Beograd, prvi put posle više od 30 godina, osim simboličke i jake političke poruke, doneće Srbiji i vrlo unosne poslove vredne više milijardi evra, procenjuju stručnjaci!

Zakupio tri sprata u “Hajatu”

Kineski predsednik Si Đinping i brojni članovi delegacije, kako saznajemo, iznajmili su tri poslednja sprata beogradskog hotela “Hajat”!

public

Šef kineske države, tvrde naši izvori, boraviće u predsedničkom apartmanu, a hotelsko obezbeđenje već je preduzelo sve mere kako bi Si Đinping imao komotan boravak.

public

Kineska delegacija broji više od 200 bliskih saradnika Si Đinpinga, ali i najuspešnijih biznismena.

Zvanično je potvrđeno da će tokom posete biti potpisano 20 međudržavnih sporazuma i ugovora.

Osim investicije u smederevsku Železaru, kineski milioni kroz donacije i kredite s izuzetno malim kamatama biće “upumpani” i u poljoprivredu, industrijske zone, infrastrukturu, ali u neke od firmi u restrukturiranju.

Centar investicija

Prema rečima naših sagovornika, kineski šef države planira da od Srbije napravi jedan od najvećih evropskih centara u koje će Peking ulagati ogroman novac iz deviznih rezervi, koja se procenjuju na neverovatnih 3.700 milijardi dolara!

Mlađen Kovačević, član Ekonomske akademije nauka, kaže da je ovo velika prilika za Srbiju koja ni slučajno ne sme biti propuštena.

Kina ima 3.700 milijardi dolara državnih rezervi koje ne želi da čuva u sefovima, već da ih ulaže i zarađuje profit. Za nas bi bilo jako važno da deo tog novca ode u povećanje poljoprivrednih površina koje se navodnjavaju, kao i u oživljavanje srpskih sela. Kinezi bi mogli da nam obezbede veću prodaju voća, grožđa, vina… Osim poljoprivrede, u industriji bi trebalo ulagati u kapacitete za koje oni sami mogu da nam obezbede tržište, koje je ogromno – ističe Kovačević.

Urednik portala “Novi standard” Željko Cvijanović ocenjuje da je ova poseta verovatno najveća ekonomska šansa za državu u poslednje tri decenije.

Očekuju se dogovori vredni možda čak i deset milijardi dolara, čime će Srbija postati jedan od evropskih centara kineskih investicija. Osim infrastrukturnih projekata, na dnevnom redu biće ulaganje u poljoprivredu, industrijske zone, informatiku, kulturu… Novac će biti korišćen i za privatizaciju firmi u restrukturiranju, što Kinezi dosad nisu radili. Ovo je način da imamo najveći rast u regionu i promenimo višegodišnji negativan ekonomski trend. Ovo, naravno, ima i politički značaj, zbog čega neki zapadni centri ovu posetu, zajedno s najavljenim ruskim investicijama, vide kao problem – podvlači Cvijanović.

 Veliki projekti Kine i Srbije

* Most Zemun-Borča
* Termoelektrana u Kostolcu
* Izgradnja deonica Koridora 11
* Prodaja smederevske Železare firmi “Hestil”

Pouzdani partneri

Vladislav Jovanović, bivši ambasador pri UN, smatra da poseta kineskog predsednika ipak nije udarac na dobre odnose sa Zapadom, već “odbrana suvereniteta zemlje”.

Treba imati što više pouzdanih oslonaca, a Rusija, Kina i Indija nam nikad nisu nanele nikakvo zlo. Mi ne želimo s njima da se suprotstavljamo bilo kome, kako se to često predstavlja u javnosti, već uz njihovu pomoć izbegavamo da zavisimo samo od jedne strane. Ukoliko Zapad dugoročno želi dobre odnose sa Srbijom, onda treba blagonaklono da gleda na ovu istorijsku posetu kineskog predsednika – zaključio je Jovanović.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI