SEVERNA KOREJA ISPALILA RAKETU, HITAN SASTANAK SAVETA BEZBEDNOSTI

Rusija saopštila da je izuzetno zabrnuta zbog situacije u Severnoj Koreji, upozorivši na “tendenciju ka eskalaciji” nakon što je Pjongang ispalio novu raketu
 

– Vidimo tendenciju koja vodi ka eskalaciji…i izuzetno smo zabrinuti zbog opšteg razvoja situacije – izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov, javila je Ria Novosti, a preno AFP.Savet bezbednosti UN danas će održati hitan sastanak na zahtev SAD, Japana i Južne Koreje, nakon što je Pjongjang ispalio novu balističku raketu.Japanski premijer Šinzo Abe rekao je danas da se tokom 40-minutng telefonskog razgovora sa američkim predsednikom Donaldom Trampom saglasio da se pojača pritisak na Severnu Koreju. Šinzo Abe je rekao i da potez Pjongjanga predstavlja “ozbiljnu pretnju, bez presedana”.

Istovremeno, Severna Koreja je podnela pritužbe Savetu bezbednosti UN zbog zajedničke vojne vežbe SAD i Južne Koreje, navodeći da su takve akcije prvokativne u jeku tenzija na Korejskom poluostrvu. Severnokorejski ambasador pri UN Ja Song Nam zatražio je od Saveta bezbednosti da zakaže hitan sastanak povodom vojnih vežbi Seula i Vašingtona.

Američki zvaničnici su naveli da je severnokorejska raketa koja je jutros preletela Japan prva balističku raketa srednjeg dometa projektovana da nosi nuklearnu bojevu glavu. 
Savet bezbednosti UN usvojio je počekom avgusta rezoluciju koja predviđa uvodjenje novih, oštrijih sankcija Severnoj Koreji, pošto je ta zemlja u julu ispalila drugu interkontinentalnu balističku raketu.

Pjongjang je ispalio raketu u utorak rano ujutru po lokalnom vremenu, preneo je Rojters, koji podseća da je poslednji put 2009. godine projektil koji je ispalila Severna Koreja preletao Japan.
Japanska televizija NHK jaila je da se raketa raspala na tri dela i pala u vode kod ostrva Hokaido. 
Prema navodima južnokorejske vojske, raketa je isaljena iz regiona u blizini Pjongjanga oko šest sati ujutru po lokalnom vremenu, letela je oko 2.700 kilometara i dostigla visinu od 550 kilometara.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI