SESELJ : Dinkic i Labus prodali 1,2 tone drzavnog zlata!

Nekadašnji guverner NBS Mlađan Dinkić i potpredsednik vlade Miroljub Labus najodgovorniji su za prodaju 1.200 kilograma državnog zlata na Londonskoj berzi, koju je 8. novembra 2000, u vrednosti od 12 miliona funti, potpisala Ljiljana Antonović, poručio je lider SRS Vojislav Šešelj pozivajući se na dokumentaciju do koje je došla ta stranka

O nestanku zlatnih poluga prvi put se pre nekoliko dana oglasila guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, koja je rekla da je od 46 tona zlata, koje su se nalazile u Banci za međunarodna poravnanja u Bazelu, ostala samo 1,01 tona. Ona je rekla da će tu misteriju „rešiti ozbiljni i odgovorni ljudi“.

Šešelj je, takođe, naveo i da je pronevereno 75 miliona dinara državnih para za pokrivanje štete u zatvorima u Nišu i Zabeli preko „Dunav osiguranja“, iako osiguranje nije podrazumevalo štetu od pobune, a taj novac kasnije je potrošen na stanove.

Gde je 100 miliona $

– Imamo podatak da se nešto slično desilo sa zlatom iz Deviznih rezervi, koje je držano u Beogradu, i da je 4. novembra, posle oružanog zauzimanja NBS, Dinkić uputio zahtev da se 1.200 kg zlata koje je zatečeno proda na svetskom tržištu, a za to nije bilo razloga.

Po Labusovom nalogu zlato je prodato na Londonskoj berzi. To su dva glavna kriminalca koja su opljačkala SRJ – naglasio je Šešelj. On je kazao i da se tadašnji državni vrh više nikome nije pravdao gde su te pare, ni koliko je zlata izvezeno.

– Pre toga, 5. oktobra pojavilo se povećanje deviznih rezervi SRJ za oko 100 miliona dolara. To znam jer sam tada bio potpredsednik republičke vlade zadužen za privredu i finansije. Slobodan Milošević je bio u poseti Kini i kineska vlada mu je tada stavila na raspolaganje 100 miliona dolara s klauzulom da se vrati kad budemo mogli, i to bez kamata.

To je dosmanlijski režim zatekao, a šta su s tim uradili to tek treba da se vidi – poručio je Šešelj i dodao da je Dinkić upozoren da je to krivično delo.

– Preko Labusa i Tatjane, žene Mlađana Dinkića, koja je tada bila šef kabineta potpredsednika vlade SRJ, vršen je pritisak na zaposlene u Ministarstvu za spoljnu trgovinu, a 8. novembra 2000. potpisana je prodaja.

Uloga Eksim banke

Pod brojem SP 224/2000 odobren je izvoz pomenutih 1.200 kg zlata na Londonskoj berzi, koji je potpisala tadašnja načelnica za spoljno-trgovinski sistem Ljiljana Antonović, koja je jedina prihvatila i imala pravo to da potpiše, jer su ostali odbili – pročitao je Šešelj podatke. Vrednost zlata na Londonskoj berzi bila je 12 miliona funti.

– Tih 12 miliona transferisano je u Moskvu, u banku koja je potom preimenovana u Eksim banku, jedno od čvorišta pranja novaca, preko koje su se završavali prljavi poslovi u SRJ – objasnio je Šešelj i dodao da je Dinkić veliki deo deviznih rezervi prebacio upravo u Eksim banku.

Ekspert za strana ulaganja Milan Kovačević: U Srbiji nisu transparentni podaci

– Nasledili smo od Jugoslavije jednu količinu zlata, koja je bila u Bazelu. Koncesijom je deo pripao drugim državama bivše SFRJ, a nešto je ostalo Srbiji. Nešto je prodala Narodna banka i, konačno, rezerve su se do danas znatno smanjile – objašnjava on kretanja državnog zlata.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI