Sasa Radulovic u SAD dugovao 1.069.670$ poreza

U zvaničnom dokumentu američke federalne poreske uprave navodi se da je Saša Radulović 2005. bio dužan više od milion dolara. Radulović tvrdi da je sve to platio, ali odbija da kaže kojim se poslovima u SAD bavio i kako je moguće da danas od imovine nema baš ništa

Lider pokreta “Dosta je bilo” Saša Radulović dugovao je čak 1.069.670 dolara za porez u SAD dok je 2005. radio u Kaliforniji, otkriva nas portal!

Dokument do koga smo došli jasno pokazuje da je na dan 26. jula 2005. američka federalna poreska uprava utvrdila da Radulović mora da izmiri milionski poreski dug. Nalog za plaćanje duga dat je preko Okružnog suda u San Mateu u Kaliforniji (vidi faksimil).

Milioni u igri
Da biste platili milion dolara poreza, to znači da ste imali obrt novca u nekom poslu od bar deset miliona dolara
Marko Nicović, policijski ekspert 

Veliki skandal

Da je ovo zaista Saša Radulović, šef DJB, potvrđuje i njegova zvanična biografija na stranačkom sajtu, a u kojoj se navodi da je on u Americi “pravio i vodio kompanije od garaže do preko 150 zaposlenih”:

U Kanadi i SAD bio je izvršni direktor, član menadžment tima i borda direktora nekoliko kompanija. Bio je aktivan učesnik internet buma i razvoja u Silikonskoj dolini u Americi. Vratio se 2005″, stoji u šturoj biografiji, ali se ne navode nikakvi konkretni detalji, kao ni razlozi povratka baš te 2005, od kad datira i ovaj poreski dug.

Da stvar bude još misterioznija, Radulović je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio da nema ništa od imovine, pa čak ni ušteđevinu, već samo prijavio mesečnu poslaničku platu od 70.000 dinara (!?!). Postavlja se, dakle, logično pitanje kako je moguće da neko ko je pre samo desetak godina na porez davao milione dolara sada nema ništa od imovine!? 

Radulović i njegovi saradnici juče nisu bili raspoloženi za komentar, a lider DJB je, slučajno ili ne, pre četiri dana na Tviteru napisao kako redovno izmiruje sve poreske obaveze.

Zoran Sinko
KLJUČNI DOKAZ

“Na svaki dinar, marku ili dolar koji sam u životu zaradio, podneo sam poresku prijavu i platio porez. Pozivam Vučića da kaže isto! Ako mi neko pronađe neku moju ofšor kompaniju ili neku sakrivenu imovinu, voleo bih da saznam. Delimo pola-pola”, naveo je tada Radulović, koji juče nije hteo da odgovori na pitanja naseg portala. Ostali smo tako uskraćeni za odgovor na pitanja kojim se poslovima u SAD bavio i kako je moguće da danas od imovine nema baš ništa?!

Policijski ekspert Marko Nicović ocenjuje da je ovo velika mrlja za svakog političara.

Radulović je, navodno, bio jako uspešan biznismen u IT sektoru u SAD, tako da me taj dug za porez baš iznenađuje. Nadam se samo da kao stečajni upravnik u Srbiji nije vraćao američke dugove

– Ako je ovaj dokument autentičan, to znači da je Radulović ili želeo da prikrije porez ili kasnio sa uplatom. U svakom slučaju, čim je došlo do suda, to je skandal. Amerikanci to ne tolerišu, možda se zato i vratio te iste godine u Srbiju… Pritom, da biste platili milion dolara poreza, treba da imate obrt novca ili nekretnine vredne bar deset miliona – ističe Nicović.

Morao da plati

Ekonomista Dragan Zečević smatra da su Amerikanci vrlo rigorozni po ovom pitanju i da je Radulović verovatno izmirio sav ovaj dug.

– Kod njih važi ono pravilo da su samo dve stvari u životu sigurne, da ćete umreti i platiti porez. Nedostaju podaci kako je nastao taj dug, da bismo konkretnije analizirali. Možda on kao poreski stručnjak ume i da izigra nadležne, ali će pre biti da je platio ovu sumu – zaključuje Zečević.

Sumnjive kombinacije Saše Radulovića:

* septembar 2011. Radulović kažnjen sa 100.000 dinara jer je kao stečajni upravnik nameštao milionski vredne poslove ženinoj firmi, ali i zato što je angažovao lica bez odobrenja suda i nije obaveštavao banke o otvaranju stečaja
* novembar 2011. Privredni sud ga, zbog nezakonitog poslovanja, razrešio dužnosti stečajnog upravnika u “Novom autoputu”
* novembar 2013. Radulović stopirao postupke protiv samoga sebe čim je postao ministar privrede
* januar 2014. BIP u stečaju platio 1,38 miliona dinara za konsultantske usluge firmi za lajfkoučing u vlasništvu žene Radulovićevog savetnika Aleksandra Stevanovića

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI