SASA JANKOVIC SE SVE VISE BAVI POLITIKOM. JEL OVO PLACAMO?

SAŠA JANKOVIĆ UVELIKO U KAMPANJI! Zaštitnik krši zakon i SVE SE OTVORENIJE BAVI POLITIKOM!
Zakon o zaštitniku građana u članu 10a kaže: Zaštitnik građana i zamenik zaštitnika građana ne mogu davati izjave političke prirode… Saša Janković juče još jednom drsko prekršio ovu zakonsku odredbu

Zaštitnik građana Saša Janković juče je još jednom brutalno prekršio zakon koji mu najstrože zabranjuje davanje političkih izjava i po ko zna koji put je promovisao sebe u predsedničkog kandidata!

Za šta ga plaćamo?
Jankoviću bi bilo bolje da za ogromnu platu koju dobija od države konačno i zaštiti nekog građanina
Vladimir Đukanović, Odbor za bezbednost

Janković je u intervjuu reketaškom “Kuriru” otvoreno pljuvao po premijeru Aleksandru Vučiću zato što još nije formirao novu vladu (propustio je samo zaštitnik da kaže koji je to propis prekršen pošto zakonski rok za formiranje Vlade još nije ni blizu isteka)!?!

Zaštitnik je, takođe, i “analizirao” političku situaciju u Srbiji, ali i otvoreno govorio o svojim šansama na predsedničkim izborima!?

Vučića ne podnosi

I ništa tu ne bi bio problem da u članu 10a Zakona o zaštitniku građana doslovce ne piše: Zaštitnik građana i zamenik zaštitnika građana ne mogu davati izjave političke prirode!

Ova odredba ne samo da nije sprečila Jankovića da se kao samoproklamovani lider opozicije obruši na vlast, nego je u svom ogoljenom političkom nastupu stigao čak i da izvređa Informer.

Na meti ombudsmana, ipak, najviše se našao Vučić, kog je optužio da “kontroliše sve u srpskoj državi” (!?!).

Napao i Informer

Janković u spornom intervjuu na više mesta otvoreno proziva i vređa Informer, nazivajući nas “službenim glasnikom”, “štapskim medijem” i “glavnim štabom” (!?).
Premda bi zaštitnik građana trebalo da štiti sve građane Srbije, Janković očigledno ne može da nam oprosti što smo otkrili aferu “Pištolj” i što ne pristajemo da ćutimo o njegovim kršenjima zakona i sumnjivim aktivnostima.

U Srbiji kao da treba samo jedna institucija, u ovoj zemlji jedan čovek sve zna i o svemu odlučuje, u ovoj zemlji samo on ima porodicu i samo njega i nju bole uvrede i klevete… Da li bi dovoljno dobra pozicija za formiranje nove vlade bilo samo da se u Srbiji ukine opozicija, pravosuđe, mediji, NVO i da se građanima stvarnost ukazuje isključivo na “izložbama” u postavci informativne stranačke službe, rekao je, između ostalog, Janković, koji juče, očekivano, nije želeo da odgovori na brojna pitanja Informera.

Jankovićevi prijatelji i zaštitnici, američki ambasador Kajl Skot i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, nisu juče hteli da nam odgovore da li podržavaju ombudsmana koji otvoreno krši zakon na osnovu kog je izabran na funkciju.

Na drugoj strani, Vladimir Đukanović iz Odbora za bezbednost Skupštine kaže da je Janković ovakvim izjavama grubo prekršio zakon i po ko zna koji put zloupotrebio svoju funkciju.

Stasao u političara
Očigledno je da je Janković uveliko započeo svoju izbornu kampanju i političku karijeru
Dragomir Anđelković, analitičar

Bolje bi mu bilo da za ogromnu platu koju dobija od države konačno i zaštiti nekog građanina, a ne da se samo bavi svojom političkom promocijom. Problem je što zakon praktično ne ostavlja mogućnost njegove smene, osim pod uslovom nesavesnog obavljanja dužnosti, a to je vrlo teško dokazati. Pored toga, njega nije moguće ni kritikovati, jer plaćeni prozapadni mediji odmah stanu u njegovu odbranu, a on počne da kuka kako se na njega vrši pritisak. Međutim, ja kao poslanik imam i pravo i dužnost da kritikujem i pratim njegov rad – smatra Đukanović.

Uveliko u kampanji

Sličan stav ima i analitičar Dragomir Anđelković, koji ocenjuje da je ombudsman ovakvim izjavama samo dodatno obesmislio svoju funkciju zaštitnika građana.

On direktno negira svoju funkciju ponašajući se kao političar, a to je daleko opasnije od samog kršenja zakona, jer je ovo što on sada radi direktan udar na ustav i institucije Srbije. Ne znam da li više ijedan građanin veruje da će ga Janković na bilo koji način zaštititi. Očigledno je da je on uveliko započeo svoju izbornu kampanju i političku karijeru – zaključuje Anđelković.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI