SAMIT 16+1 U RIGI 2016 : VUCIC U RIGI : BEZVIZNI REZIM SA KINOM

: Vučić razgovarao sa Li Kećijangom, Srbija i Kina potpisale sporazum o uzajamnom ukidanju viza!
U Rigi je održan prvi dan Petog samita šefova vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, na kojem učestvuje i premijer Srbije Aleksandar Vučić… Predsednik Vlade Srbije prisustvovao je potpisivanju tri izuzetno važna sporazuma za našu zemlju… Premijer je između ostalog istakao da Srbija podržava odrednice samita izrazivši zahvalnost kineskim prijateljima na dosadašnjoj saradnji


Vučić je istakao da je Srbija do sada uglavnom sve projekte sa Kinom sprovela u delo i da su iskustva u toj saradnji bila odlična.

Saradnja u oblasti infrastrukture, poslovna saradnja i veće prisustvo kineskih investitora u Srbiji rezultat su naše saradnje. Veoma smo zadovoljni ulogom kineske strane u poslovanju Železare Smederevo – zaključio je premijer Vučić.

Nakon samita, predsednik Vlade Srbije prisustvovao je potpisivanju zvaničnih dokumenata i sporazuma između Vlade Republike Srbije i NR Kine o uzajamnom ukidanju viza, kao i potpisivanju komercijalnog ugovora o modernizaciji i rekonstrukciji mađarsko-srpske železničke veze na teritoriji Republike Srbije (deonica Beograd centar-Stara Pazova) i memoranduma sa Eksim bankom o finasiranju pruge Beograd-Budimpešta.

Ugovor izgradnji pruge Beograd-Budimpešta ispred Vlade Srbije potpisala je potpredsednica Zorana Mihajlović.

Potpisivanjem komercijalnog ugovora i Memoranduma o razumevanju sa kineskom Eksim bankom o kreditiranju projekta mađarsko-srpske železnice na teritoriji Srbije, stvoreni su uslovi da krene gradnja pruge za brzine do 200 kilometar na sat, koja će skratiti vreme putovanja između srpske i mađarske prestonice na manje od tri sata.

Ugovor predviđa da u izgradnji dvokolosečna pruga od Beograda do Stare Pazove, dužine 34,5 kilometara, domaće firme mogu da učestvuju do maksimalnih 46 odsto u izvođenju radova i nabavci robe.

Takođe, na večerašnjoj ceremoniji takođe je potpisan i ugovor o uvođenju bezviznog režima između Srbije i Kine, koji je u ime Vlade Srbije potpisao prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić.

Inače, prethodno su već su potpisana tru sporazuma. Sa Eksim bankom potpisan je sporazum o finansiranju izgradnje auto-puta Surčin-Obrenovac vredan 208 miliona evra. Ugovor su potpisali predsednik Eksim banke Liu Liang i potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja je navela da su ugovori iz Rige vredni 734 miliona evra.

Sa kompanijom “Sinohidro” potpisan je sporazum o obilaznici oko Beograda (Bubanj potok – Ostružnički most), dok je sa kompanijom “Huavej” potpisan memorandum o saradnji.

Poslovni forum je otvorio predsednik vlade Letonije Maris Kučinskis koji je istakao da je cilj ovog samita promovisanje ekonomskih vrednosti.

Premijer Kine Li Kećang ocenio je danas da je saradnja Kine i 16 zemalja CEE “črvsta i vredna kao dijamant”, te da je neophodno da zajedno rade i da idu prema istom cilju, a to je – zajednički rast. 

On je, u govoru na otvaranju Samita, kazao da je Kini prioritet ekonomska saradnja sa zemljama CEE, a da rastući broj sesija od foruma do foruma prevazilazi broj 16+1, što dokazuje značaj ove ekonomske saradnje.

Li je, pokazujući rukom na logo ovogodišnjeg Samita, rekao da ga nacrtane linije asociraju na dijamant, što, primetio je, najbolje pokazuje koliko je vredna saradnja CEE i Kine. 

On je naglasio da zemlje CEE i Kina čine zajedničke napore u korist svojih građana.

Saradnja Kine i CEE prevazilazi jedan region, dodao je Li i istakao da jeste Kina geografski udaljena, ali ne i tako daleka od ovog dela Evrope.

Poručio je da je saradnja sa zemljama CEE važna dimenzija saradnje Kine sa Evropom, kao i kooperacije Pekinga sa EU.

– Uvek smo podržavali integraciju Evrope i uvek želimo da vidimo ujedinjenu i prosperitetnu Evropu, zato je kineska saradnja sa evropskim zemljama, članicama EU bila uvek u okvirima sporazuma sa Briselom, poštujući evropska pravila – objasnio je Li.

Saradnja Kine sa regionom CEE je u saglasnosti sa regionalnim integracijama i globalizacijom, što su, po njegovim recicma, trendovi koji postoje u svetu.
Saradnja Kine i CEE predstavlja posebnu vrednost u saradnji Kine sa Evropom, rekao je on, dodajući da ta saradnja nije usmerena ni protiv koga, te da je korisna i otvorena za sve. 

Zbog toga, kako je naglasio, sve je više posmatrača na ovakvim samitima, što pokazuje da je saradnja Kine i CEE inkluzivna i otvorena, kao i da je otvorila brojne mogućnosti.

– Saradnja mora uvek slediti inovacije. Uveren sam da će saradnja 16 + 1 nastaviti da pokaže svoju snažnu vitalnost i vrednost poput dijamanta – ukazao je Li.

On je podvukao značaj inovacija po kinesku privredu, jer su one dovele do preokreta i rasta kineske ekonomije.

Takođe je kazao da privreda Kine raste, kao i ekonomije zemlja CEE. 

– Mi smo zemlje koje se najviše razvijaju i radimo sa zemljama u razvoju. Moramo da sarađujemo, guramo u istom pravcu i da imamo zajednički razvoj. Nadam se da će ovaj samit našu saradnju podići na sledeći nivo – zaključio je Li.

Premijer Vučić će učestvovati i na Poslovnom forumu, na kome će biti razmotrene mogućnosti za unapređenje saradnje između zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine.

Samit “16+1” je od velikog značaja za Srbiju, budući da bi na njemu trebalo da bude potpisan niz važnih sporazuma, a premijer je u razgovoru sa kineskim premijerom Kećangom već razgovarao o rešavanju problema RTB Bor i Petrohemije.

Pored Srbije, među 16 zemalja CEEC koje su se pridružile inicijativi su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija.

Prvi samit 16+1 održan je u Varšavi 2012. godine, na kom je tadašnji kineski premijer Ven ?abao najavio niz projekata za podsticanje saradnje, kreditnu liniju od 10 milijardi dolara, kao i osnivanje fonda za investicije i saradnju Kine sa evropskim zemljama.

Drugi samit je održan u Bukureštu 2013. godine, dok je domaćin trećeg sastanka bio glavni grad Srbije, Beograd, u decembru 2014. 

Na tom skupu, nazvanom “Beogradski susreti”, bilo je registrovano više od 6.500 učesnika, među kojima su bili predstavnici oko 500 kompanija, a u 17 delegacija zemalja učesnica bilo je vise od 400 zvaničnika iz zemalja Centralne i istočne Evrope i Kine.

To je bio jedan od najvećih događaja u novijoj istoriji Srbije, budući da, kako je tada ocenio i premijer Vučić, najmanje 35 do 40 godina nije bilo tako velikog skupa u našoj zemlji na kojem je bilo 16 premijera iz zemalja CEEC.

Pored toga, to je bilo prvi put posle 1986. godine da je kineski premijer došao u Beograd, što je pokazalo da i Srbija postaje važan činilac, ne samo u regionalnim, već i širim okvirima.

Prošlogodišnji, četvrti samit 16+1 održan je krajem novembra u kineskom gradu Sudžou. Delegaciju Srbije je, na poziv kineskog premijera Li Kećanga, predvodio premijer Vučić, koji je tom prilikom imao niz bitnih diplomatskih i ekonomskih sastanaka sa kineskim zvaničnicima, ali i liderima vlada zemalja iz regiona.

Tokom te posete, potpisano je niz sporazuma od značaja za infrastrukturu Srbije.

Od 16 zemalja samo je Srbija potpisala taj sporazum!
Premijer Aleksandar Vučić istakao je večeras da je jedino Srbija, od zemalja učesnica na Samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Rigi, potpisala
Vučić je, posle sednice premijera zemalja učesnica, kazao da je kineski premijer Li Kećijang u tri navrata, u svom obraćanju, govorio o ugovorima sa Srbijom.To je samo Srbija uradila od svih 16 zemalja centralne i istočne Evrope. Neke druge zemlje su uvele bezvizni režim samo za diplomatske i službene pasoše. Mi smo uveli za sve građane Kine – rekao je premijer Srbije.

Vučić je kazao da su tu odluku prokomentarisali mnogi kao hrabrom.

Mi smo hrabrim odlukama svoju zemlju podigli – konstatovao je premijer Srbije.

Odgovoriću svima na pristojan način

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da se video sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem nakon što je pronađeno oružje nadomak porodične kuće i najavio da će svima koji su pokušali da kriminalizuju njegovu porodicu dati pristojan odgovor.

– Ja ću nešto iz svog ugla odgovoriti onima koji su se time sprdali, ali i pokušavali da kriminalizuju poštene ljude, valjda polazeći od sebe. Svima ću nastojati da na pristojan način odgovorim – poručio je Vučić u izjavi za RTS.
Takođe je ukazao da je na Samitu potpisano više važnih ugovora, navodeći ugovor o obnovi železničke pruge između Beograda i Stare Pazove vredan 319,9 miliona evra, kojim će se ubrzati pruga do Novog Sada, a time i obezbediti brže putovanje ljudi i robe.

Međutim, dodao je, da to ništa ne znači bez povezivanja brzom prugom sa Crnom Gorom, Makedonijom i Grčkom.

Vucić je na konstataciju novinara da se neke zemlje “bune” jer je Srbija potpisala najviše ugovora i sporazuma rekao da to baš ne bi mogao tako da kaže, uz ocenu da su ovde prisutni prijatelji Srbije sa kojima imamo i sa kojima ćemo da produbljujemo saradnju.

U tom smislu premijer je za TV Pink rekao da je proveo dosta vremena, u nekoliko navrata, sa premijerom Hrvatske, sa premijerima i predstavnicima Poljske, Bugarske, Crne Gore, BiH, Makedonije, Mađarske…

On je dodao i da je imao značajne razgovore sa premijerkom Poljske Beatom Šidlo, zemlje koja je, kako je rekao, jedna od najpoštovanijih zemalja Evrope i jedna od najznačajnijih po ekonomskom i svakom drugom kapacitetu.

U tom smislu Vučić je naveo da Poljska i preko VIšegradske grupe sa svojim partnerima nastoji da bude druga ekonomska snaga u Evropi iza neprikosnovene Nemačke.

Oni su naši slovenski prijatelji – podvukao je Vučić koji je dodao da su se razgovori vodili o ekonomskoj saradnji i da su poljske kompanije pokazale veliko interesovanje za dolazak u Srbiju.

Vučić je naveo i da će uskoro premijer Mađarske Viktor Orban doći u Niš, da će ići u Slovačku, a premijer te zemlje Robert Fico doći u Srbiju…

Premijer je poručio da se Srbija pomerila na svetskoj Duing listi, da je iz minus tri ušla u plus tri odsto privrednog rasta i da nam je potrebno u narednom periodu svake godine veći rast od tri odsto kako bi sustigli zemlje Evrope.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI