SAJAM NAORUZANJA

Najmodernije oružje srpske proizvodnje, raketni sistem “šumadija”, samohodni topovi-haubice “aleksandar” i “sora”, kao i bespilotni helikopter “stršljen” predstavljeni su na Sajmu naoružanja “Partner 2017”, koji je juče počeo u Beogradu!
SAJAM NAORUZANJA

Proizvodnjom ovog inovativnog oružja Srbija se, prema rečima stručnjaka, svrstala u sam svetski vrh kada je naoružanje u pitanju.

Srpsko čudo

Kroz sajam naoružanja reportere Informera sproveo je ministar odbrane Zoran Đorđević, koji nam je pojedinačno pričao o svakom izloženom oružju.

Proizvodi srpske vojne industrije izloženi na ovom sajmu su poslednja reč tehnike! Raketni sistem “šumadija”, kojim se posebno dičimo, može da nosi na sebi četiri rakete “jerina” čiji je domet čak 285 kilometara. Samohodni top-aubica “aleksandar” je modernizovana verzija “nore”. On je specifičan po tome što ima automatski punjač i može da se puni pri svim elevacijama, što je retkost u svetu. Bespilotni helikopter “stršljen” može da nosi bobe i da ih navodi kada ih izbaci, što je inovacija na svetskom nivou – ponosno nam je ispričao ministar, koji nam je otkrio da će Srbija, uz pomoć firme “Jumko”, napokon sama i dizajnirati i praviti sve svoje uniforme.

ALEKSANDAR (samohodni top-haubica) kalibar: 155 mm MGS-25

Vojni analitičar Miroslav Lazanski rekao je za nas portal da je sa naoružanjem koje je predstavila na sajmu Srbija pokazala da je konkurentna svimzemljama na svetu.

“Šuadija” je sjajan raketni sistem, može da ima četirirakete “jerina” na sebi, a one imaju domet skoro 300 kilometara. Takođe, može da nosi čak 12 raketa dometa 70 kilometara. Ipak, meni se najviše sviđa “aleksandar”, jer je takva samohodna top-haubica sa punjenjem u svim pozicijama nešto što nema niko u svetu. Sa oružjem koje sm predstavili dokazali smo da smo konkurentni svakome u svetu. Naša vojna industrija je ubedljivo najjači deo privrede inajveći izvoznik. Uveren sam da će širom sveta vladati ogromno interesovanje za oružje iz Srbije – tvrdi Lazanski.

Moćni helikopter

Na sajmu je prdstavljena i maketa “Erbasovog” helikoptera H145M, kojih je Srbija kupila čak devet i tako stala rame uz rame sa najjačim svetskim armijama pput američke i nemačke.

BESPILOTNI HELIKOPTER “STRŠLJEN”

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da je ova letelica poslednja reč vojne tehnologije.

Radi se o helikopteru koji je idealan za proivterorističke akcije. Kada treba da eliminišete mitraljez u nekoj kući, nećete da šaljete balističku raketu koja kota 100.000 evra nego pošaljete ovaj helikopter i uništite neprijatelja. Uz sve to H145M je odličan i za sve brze transporte, bilo da su medicinski ili se radi o prevozu specijalaca. Srbija je kupila čak devet ovih helikoptera, od čega će šest koristiti vojska, a tri MUP – objasnio nam je Radić

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI