SAD, BRITANIJA I FRANCUSKA NOĆAS NAPALE SIRIJU

Amerika, Velika Britanija i Francuska noćas napale ciljeve u Siriji. Damask zasuli kišom projektila, prvotivvazdušna odbrana oborila 13 raketa. Ruski ambasador u SAD poručuje da napad neće ostati bez posledica. Damask navodi da napad predstavlja kršenje međunarodnog prava  

 

PRATITE SITUACIJU UŽIVO NA PROGRAMU RT:

08.51 – Sirijsko predsedništvo bjavilo je video koji prikazuje sirijskog predsednika Bašara el Asada kako jutros stiže na posao, nekoliko sati nakon vazdušnih udara na čelu sa SAD u znak odgovora na navodni hemijski napad u Dumi.„Jutro otpora“, potpis je koji prati kratki video-zapis, distribuiran na nalogu sirijskg predsedništva na Telegramu.

Kako javlja Rojters, Asad je na snimku u odelu sa kravatom i nosi aktentašnu dok ulazi u zgradu predsedništva.Tokom snimka, koji traje osam sekundi, Asad ništa ne izgovaa.08.15 – U Dmasku se slavi pobeda nad agresorima!

08.12 – Tri osobe su poginule prilikom združenog napada SAD, Velike Britanije i Francuske na Siriju, saopštio je sirijski Generalštab.

Kako se navodi, ukupno je ispaljeno nešto više od 110 raketa po različitim objektima u zemlji.
Sirijska vojska, kako se precizira, uspela je da obori veći deo raketa, iako su pojedine uspele da pogode svoje ciljeve i da nanesu veliku materijalnu štetu.Uprkos tome, sirska vojska će nastaviti da vodi borbu protiv terorizma, dodaje se u saopštenju.– Ovaj napad poslužiće kao motivacija da vojska odlučno nastavi sa borbom protiv terorizma – zaključuje sirijski Generalšab.

07.55 –  Ruski poslanik Vladimir Džabarov izjavio je danas da će Rusija verovatno sazvati sastanak Saveta bezbednosti UN o američkim, britanskim i francuskim vazušnim napadima na Siriju.– Situacija se upravo analizira. Rusija će zatražiti sastanak Saveta bezbednosti UN, siguran sam – rekao je Džabarov, kojije potpredsednik ruskog Komiteta za spoljne poslove, prenosi agencija RIA Novosti.

07.15 –  Britanski šef diplomatije Boris Džonson smatra da je napad “sjajna vest”?!

07.10  – Po objektima vojne i civilne infrastrukture u Siriji ispaljeno je više od 100 krstarećih i raketa „vazduh-zemlja“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

06.15 – Moskva je saopštila da nijedan o projektila koji su lansirani na Siriju nije ušao u zonu koju kontrolišu ruski PVO sistemi koji štite oblasti u Tartusu i Hmejmimu. Sirijska vlada navodi da je u napadu ispaljeno oko 30 projektila i da je oborena trećina, prenosi Bi-Bi-Si. Prethodno su zvaničnici Pentagona saopštili da nemaju podatke oilo kakvim gubicima.

05.20 –  Sirijski državni mediji nazivaju napad “flagrantnim kršenjem međunarodnog prava”. Agencija Sana citira neimenovani izvor: “Kada su teroristi praženi, SAD, Francuska i Britanija su intervenisale i pkrenule agresiju na Siriju. Agresija će biti sprečena”.

tanjug ap

04.45 – Mediji: Sirijske snage evakuisale vojsku sa objekata koji su bili mete napada. Kod Homsa povređena su tri civila, javljaju sirijski državn

04.35 – Moskva poručila da napad na Siriju neće proći bez posledica!Rusija se oseća ugroženom odlukom Sjedinjenih Država da napadne ciljeve u Siriji u znak odmazde zbog navodnog hemijskog napada u Dumi 7. aprila, za koji Moskva veruje da je montiran-rekao je ambasador Rusie u SAD.

04.30 – Vazdušni udari po Siriji su završeni, potvrdio je predstavnik Združenog komiteta načelnika štabova Danford.SAD, Francuska i Velika Britanija su počele da bombardju Siriju u 21.00 po Vašingtonu (3 sata po srednje evropskom vremenu), saopštio je na brifingu general Džozef Danford.

04.20 – Američki sekretar za odbranu Džim Matis je rekao da su napadi bili “teži” od onih iz 2017. godine i da je Vašington unapred upozoro Moskv– Upravo sada ovo je ednokratni udarac i verujem da sm time poslali vrlo snažnu poruku- rekao je Matis tokom brifinga u Pentagonu, dodajući da može doći do dodatnih napda na “vladu Bašara Asada” “ako bi se on opet odlučio da koristi hemijsko oružje.

4.15 – Pentagon šaopštio da je “završen prvi talas napada”,
te da su u agresiji uz brodove učestvovali i avioni.

04.09 – Sirijska protivvazušna odbrana je uspela da obori13 projektila u oblasti Kisvah južno od Damaska, javila je državna televizija SANA.

04.05 – Američki zvaničnik potvrdio da u napadu na više meta u Siriji, SAD koriste krstreće rakete “tomahavk”, ali nije želeo da otkrije da li su i američki ratni avioni uključeni unapade.   

03.55- Ministarstvo odbrne Velike Britanije kaže da se u napadu koriste rakete Storm šedou (Storm Shadov) te da je njih cilj vojni postrojenje 24 kilometra zapadno od Homa, u kome se kako Britanci kažu nlazi postrojenje hemijskog oružja “prekursors”.

03.40 – Desetak eksplozija u Damasku. Si-En-En javlja, pozivajuči se na vojne zvaničnike, da je ovo samo prvi u nizu napada na sirijske položaje.

03.35– Sirijska državna televizija javlja da protivvazdušna odbrana dejstvije protiv aviona koji učestvuju u napadu. Rojters javlja da je pogođen naučni centar u Dmasku.SAD koriste Tomahavk krstareće rakete za napad na više meta u Siriji, izjavio je u petak američki zvaničnik za Reuters. Zvaničnik nije otkrio da li su američki ratni avini bili uključeni u štrajkove.
Prošlog aprila američki predsjednik Dnald Trump ispalio je 59 raketa Tomahavk na aerodromu Al Shairat u Siriji, kao odgovor na navodni hemijski napad u provinciji IdlibBi-Bi-Si javlja da se čuju eksplozije u okolini Damaska. Napad je usledio po odobrenju predsednika SAD, Donalda Trampa.

Američki predsednik Donald Tramp odbrio je napad na Siriju u znak odmazde zbog navodnog hemijskog napada vlade Sirije u Dumi, blizu Damaska, prošle sedmice.- Pre par trenutaka, naredio sam američkim oružanim snagama da pokrenu precizne napade po ciljvima koji su povezani s mogućnošću korišćenja hemijskog oružja sirijskog diktatora Bašara al Asada- reko je Tramp u televizijskom obraćanju iz Bele kuće. On je istakao da je u Siriji već počela kombinovana vojna operacija SAD, Velike Britanije i Francuske

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI