RUSKO NAJNOVIJE ORUZJE OMETA GPS NAVIGACIJE

SAD I BRITANIJA su u šoku posle vesti o tome da je Rusija izvršila ispitvanja svog najnovijeg oružja i to ni manje ni više nego na brodovma SAD. Istina, Pentagon je pokušao da zataška događaj, ali je on ipak dospeo na stranice američkih i britanskih medija
Britanske i američJke nvine tvrde da je 22. juna došlo do neobičnog incidenta u Crnom Moru, kada je odjednom nekoliko desetina amerskih brodova ustanovilo da im navigacioni sistemi GPS daju netačne podatke o položaju na kome senalaze.

Na jednom od brodova američke ratne mornarice Jje, sudeći po njegovom navigacionom sistemu GPS, ustanovljeno da se lađa nalazi na kopnu i to čak 32 ilometra udaljena od mora – kod mesta Gelendžik.
Ovakve i slične nepravilnosti primećene su i na još 30 amerskih brodova, koji su se nalazili nedaleko od ruskih obala.Interesantno je,pišu mediji iz SAD i VB, da se upravo u to vreme nedaleko od tog mesta, u zoni odgovornosti NATO, nalazila i grupacija brodova Ratne Jmornarice Rusije.
Izveštaj o neshvatljivim grškama u radu elektronskih sistema odmah je poslat u vojnu komandu SAD.

Mediji spekulišu da je Rusia isprobavala nepoznato oružje, koje neprijatelju onemogućava da održava kurs plovidbe brodova i koje ometa navigaciju i daje pogrešne podatke o brodovima koji se nalaze u blizini.Da sve bude još strašnije, navode vojni sksperti, od ada će i piloti NATO Jmorati da budu veoma oprezni tokom letova, jer njihovi navigacioni sistemi GPS mogu da ih odvedu negde sasvim drugdje od mesta na koje su nameravali da dođu radi izvršenja borbenh zadataka ili obuke. Takođe će morati da paze i kad budu lansirali rakete jer se isti sistemi koriste i za njihovo navđenje…

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI