RUSKI ŠAMAR HRVATIMA: NAŠ STRATEŠKI PARTNER JE SRBIJA!

Ambasador Ruske Federacije u Zagrebu, Anvar Azimov, izjavio je da je proterivanje diploata neprijateljski čin, da je odluka zvaničnog Zagreba da protera ruskog diplomatu nanla veliku štetu hrvatsko-ruskim odnosima, te da je poseta predsednika Vladimira Putina Hrvatskoj u bliskoj budućnsti malo verovatna

 

Ruski diplomati aktivno su radili na obnovi rusko-hrvatskih odnosa u interesu obeju država, i to zbog privrednog rada, dolaska ruskih investicija u Hrvatsku, stvaranja noih radnih mesta…A Hrvatska je, kaže, zbog toga proterala jednog od nas.Istakao je da s obzirom na neprijateljski korak koji je Hrvatska preduzela u odnosu na usiju, verovatno će biti određenih korektiva i po pitanju eventualne posete ruskog predsednika Hrvatskoj.– U svakom slučaju, očigledno je da je u bliskoj budućnosti takva poseta predsednika Putina Hrvatskoj je malo verovatna – rekao je Azimov za zagrebački Večernji list.

Rusija, istakao je, želi dobro i Hrvatskoj i Srbiji i zainteresovani smo za poboljšanje odnosa između tih dveju zemalja.Govoreći o interesima Rusije u ovom delu Evrope, Azimov kaže da je njegova zemlja zainteresovana da Balkan bude stabilna i sigurna regija, te da zvanična Moskva tu nema nikakvih geopolitičkih planova.- Naše su ambicje potpuno normalne, želimo poboljšanje bilateralnih odnosa sa svim zemljama zapadnog Balkana. Dijalog između Rusije i drugih zemalja vodi boljoj sigurnosti i stabilnosti. Rusija ima stalnu politiku prema Balkanu kao regiji koja leži između istoka i zapada. Želimo da Balkan bude neutralan, ali to se ne događa. Očite su evroatlantske ambicije balkanskih zemalja i mi to poštujemo, ne želimo ih narušvati ni u kom pogledu – rekao je.Što se Srbije tiče, Azimov je rekao da je naša zemja strateški partner Rusije na Balkanu, te da s njom ima najintenzivnije kontakte. Znamo za srpske aspiracije prema članstvu u EU i to poštujemo. No u isto vreme želimo reći da približavanje Srbije Evropskoj uniji ne teba da bude prepreka tradicionalno dobrim odnosima Rusije i Srbije – rekao je.Istovremeo, kazao je, Rusija želi da poboljša bilatralne odnose sa svim balkanskim zemljama.

Postoje dva aspekta – održati neophodan politički dijalog na različitim nivoima i, drugo, želimo da ojačamo naše trgovinske i ekonomske veze. Želimo da ulažemo. Naša aradnja i naš pristup prema zemljama u regiji ne sudara se s politikom SAD prema Balkanu. Spremni smo da sarađujemo sa svim zemljama, s EU i SAD kako bismo ovu regiju učinili što sigurnijom i stabilnijom – poručio je ruski ambasador u Zagrebu.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI