RUSIJA : Uhapšen ministar za ekonomski razvoj zbog primanja mita od 2 MILIONA EURA

Ministar za ekonomski razvoj Rusije Aleksej Uljukajev uhapšen je danas nakon što je na delu uhvaćen prilikom primanja mita, a ruski premijer Dmitrij Medvedev je u razgovoru sa predsednikom Vladimirom Putinom zatražio opsežnu istragu

– Pričamo o iznuđivanju mita, zajedno sa pretnjama upućenim predstavnicima (ruske većinski državne naftne kompanije) ”Rosnjeft”. Uljukajev je uhvaćen na delu prilikom primanja novca – rekla je za TASS portparolka ruskog Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

Ona je prethodno ovoj agenciji izjavila da je Istražni komitet pritvorio ministra Uljukajeva pod sumnjom da je primio dva miliona dolara kako bi njegovo ministarstvo dalo pozitivno mišljenje o “Rosnjeftovoj” kupovini 50 odsto deonica koje ruska država ima u naftnoj kompaniji “Bašnjeft”.

Petrenkova je dodala da istražitelji planiraju da uskoro zvanično optuže Uljukajeva i zatraže njegovo zadržavanje u pritvoru.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je ranije izjavio da su optužbe protiv Uljukajeva “veoma ozbiljne” i da “zahtevaju veoma ozbiljne dokaze”.

– Noć je, ne znam da li je ovo javljeno predsedniku (Putinu) – rekao je Peskov.

Iz kabineta ruskog premijera Dmitrija Medvedeva u međuvremenu je saopšteno da je on upoznat sa pritvaranjem Uljukajeva i navedeno da je Medvedev razgovarao o ovome sa Putinom, založivši se za opsežnu istragu.

Kremlj: Putin informisan o hapšenju ministra zbog mita

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je predsednik Rusije Vladimir Putin informisan o noćašnjem hapšenju ministra za ekonomski razvoj Alekseja Uljukajeva, koji je na delu uhvaćen prilikom primanja mita.

– Svakako, izveštaj (o pritvaranju Uljukajeva) je predat predsedniku, on je upoznat sa tim. Njemu je izveštaj predat kada su započete istražne radnje, on prima sve informacije – naglasio je Peskov, prenosi TASS.

Rojters navodi da je Uljukajev najviši ruski državni zvaničnik koji je uhapšen još od raspada Sovjetskog Saveza od 1991. godine.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI